ŽELIM NAJBOLJI TIM: Makron izložio svoj ambiciozni plan za Evropu

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je danas da će u izboru kandidata za vodeća mjesta u institucijama EU podržati najjače osobe, one koje mogu da iznesu ambiciozne planove za EU u narednih pet godina.

Makron je dolazeći na samit u Briselu na kome bi lideri EU trebalo da razgovaraju o imenovanjima za vodeća mjesta u institucijama za narednih pet godna, rekao da će Francuska imati konstruktivnu ulogu u stvaranju “najboljeg tima za Evropu”.

Prema njegovim riječima, kandidati za najviše funkcije moraju da imaju znanje, ambiciju i kredibilitet, i dodao da se prilikom izbora mora voditi računa i o ravnopravnoj rodnoj zastupljenosti imenovanih.Makron je na navode da se su pozicije Njemačke i Francuske suprotstavljene po pitanju imenovanja i samih kandidata, naveo da su razgovori u toku i najavio da će se tokom samita u Briselu sastati odvojeno i sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Pored izbora kandidata za vodeća mjesta u EU, francuski predsjednik je posebno naglasio važnost razgovora o Strateškoj agendi Unije, i stavio na prvo mjesto razgovore o klimatskima promjenama koji bi trebalo da vode karbonskoj neutralnosti EU do 2050. godine.

– Inicijativa je pokrenuta u Sibiju. Već 15 zemlja članica su je podržale i raste konsenzus oko ove ambiciozne odluke – izjavio je Makron.

On je dodao da će se tokom samita u Briselu razgovarti i o evropskom ekonomskom i socijalnom modelu, kao i da će dio razgovora biti posvećen spoljnim poslovima.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj