PREMA ZAKONU O ZAŠTITI OD NACISTIČKE PROPAGANDE: Republikanci u američkom Kongresu traže da se Al-Jazeera registruje kao ‘strani agent’

Al Jazeera je odbacila poziv američkih republikanskih političara Ministarstvu pravosuđa da se ova medijska mreža registrira kao strani agent u SAD-u.

Slikovni rezultat za al jazeera foreign agent

Grupa republikanskih članova Kongresa poslala je pismo Ministarstvu pravosuđa, tražeći informaciju o “poduzetim koracima” da se utvrdi da li bi se Al Jazeera trebala registrirati prema Zakonu o registraciji stranih agenata – FARA, saopćeno je iz kabineta republikanskog senatora Chucka Grassleyja.

U pismu, koje su potpisali senatori Grassley, Marco Rubio, Tom Cotton, John Cornyn, Todd Young i Ted Cruz, te zastupnici Mike Johnson i Lee Zeldin, traži se od Ministarstva pravosuđa da objasni zašto “od Al Jazeere i njenih uposlenika nije zahtijevano da se registriraju” prema FARA-i.

FARA je zakon iz 1938. godine, koji se ne provodi puno, a usvojen je kako bi se borilo protiv nacističke propagande.

Od tada se koristio kako bi se pratio strani utjecaj na američke političare kroz obavezne uposleničke ugovore, ugovore između organizacija i stranih vlada i druge dokumente.

Privatna fondacija za javnu korist ?

“Medijska mreža Al Jazeera, njeni kanali i platforme, uključujući AJ+, rade s uredničkom nezavisnošću dok imaju javno finansiranje i po tome su slični većini globalnih medijskih organizacija, uključujući BBC, CBC i Deutsche Welle”, saopćeno je iz Al Jazeera Media Networka – AJMN.

“Prema katarskom zakonu, AJMN je Privatna fondacija za javnu korist, sada je vlasništvu Katara, ali njegovo izvještavanje ne usmjerava i ne kontrolira katarska vlada, niti se u njemu ogledaju bilo koji vladini stavovi. Zbog toga FARA registracija nije potrebna”, dodaje se.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj