Tegeltija najavio tužbe protiv medija i novinara…

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija izjavio je danas novinarima, u pauzi sjednice tog vijeća, da će pokrenuti “pravnu akciju” protiv svih medijskih kuća i novinara pojedinačno koji su tvrdili da je on počinio neke krivične radnje.

“Bit će analizirane izjave svih novinara koji su ustvrdili da sam ja umiješan u koruptivne radnje”, kazao je Tegeltija.

Kazao je da će tužiti i političare i sve koji su iznosili neistine. To uključuje i Farisa Vehabovića iz Evropskog suda za ljudska prava, javlja BIRN BiH.

On je najavio da će podnijeti i disciplinske prijave protiv nosilaca pravosudnih funkcija koji su tvrdili da je on trebao biti osumnjičen u okviru istrage.

Tegeltija je kazao da ovime ne guši slobodu medija i da podržava istraživački rad novinara, ali da se kao građanin ima pravo da se zaštiti od kleveta.

“Molim vas da ovo ne razumijete kao atak na novinarske slobode”, kazao je Tegeltija.

On se pozvao na saopštenje Tužilaštva BiH o pokretanju istrage protiv dvoje osumnjičenih, navodeći da se ispostavilo da su bili “tačni navodi njegovog demanta”.

Njegove tužbe, kako je dodao, nemaju veze s najavom iz Tužilaštva da će ispitati odgovornost onih koji plasiraju netačne informacije koje podrivaju povjerenje u rad pravosuđa.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj