TRAMP UMANJIO VAŽNOST RUŠENJA AMERIČKOG VOJNOG DRONA! ‘Mislim da je možda riječ o nekome ko je bio neoprezan i glup’

Američki predsjednik Donald Tramp u četvrtak je umanjio važnost iranskog rušenja američkog vojnog drona ocijenivši da je to učinio netko neoprezan i glup, no “bila bi velika razlika” da je letjelicom upravljao pilot.

Iako komentari sugeriraju da Tramp ne želi produbiti nedavni niz incidenata s Iranom, američki predsjednik također je upozorio da njegova zemlja “to neće trpjeti”.

“Teško je povjerovati da je to bilo namjerno, ako želite znati istinu. Mislim da je možda riječ o nekome tko je bio neoprezan i glup toga dana”, rekao je Tramp.

Teheran tvrdi da je bespilotna američka letjelica Global Hawk bila na špijunskoj misiji nad iranskim teritorijem, no Washington ustraje na tome da je srušean u međunarodnom zračnom prostoru, 34 kilometara udaljena od Irana.

Informacije iz neovisnih izvora o mjestu na kojem je letjelica srušena nisu zasad objavljene, piše agencija Reuters.

Mislim da je Iran vjerojatno učinio pogrešku. Mislim da je general ili netko drugi pogriješio”, kazao je Tramp novinarima u Bijeloj kući.

“Nismo imali nikoga u dronu. Bila bi velika razlika da je letjelicom upravljao pilot”, kazao je Tramp tijekom susreta s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom u Ovalnom uredu. Sjedinjene Države, koje su događaj nazvale “ničim izazvanim napadom” u međunarodnom zračnom prostoru, provode kampanju izoliranja Irana nastojeći ograničiti iranske nuklearne i balističke programe kao i iransku ulogu regiji, napose u ratovima u susjendim zemljama.

Incident je najnoviji u nizu od sredine svibnja u Zaljevu, važnoj “arteriji” za svjetsku opskrbu naftom. Ti incidenti uključuju napade na šest naftnih tankera koji su doveli do ruba eskalacije sukoba između Teherana i Washingtona.

Trampova administracija pozvala je kongresne čelnike na razgovor u Bijelu kuću kasnije u četvrtak vezano za Iran, rekao je  je izvor upoznat sa sastankom.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj