KUPCIMA ĆE PONUDITI POTPUNO NOVI MODEL: Citroen gasi ‘C4 Cactus’ nakon samo jedne generacije

Umjesto ovog urbanog crossovera, francuski proizvođač ponudit će kupcima potpuno novi kompaktni model.

Citroen C4 Cactus neće dočekati drugu generaciju, potvrdio je direktor proizvodnje ovoga automobilskog brenda, Xavier Peugeot, u razgovoru za magazin Top Gear. On je kazao da Citroen umjesto ovog crossovera priprema koncepcijski potpuno drugačiji model koji neće nositi oznaku “Cactus”.

Citroen C4 Cactus počeo je da se proizvodi 2014. godine, unjevši osvježenje u tadašnju gamu francuske auto-kompanije svojim specifičnim dizajnerskim rješenjima koja su izazvala oprečna mišljenja u javnosti. Ipak, malo ko je tada ostao ravnodušan prema ovom vozilu.

Naime, Citroen je opremio C4 Cactus specijalnim dodacima na spoljašnjosti, koji treba da spriječe manja oštećenja karoserije, poput ogrebotina ili sitnih udaraca do kojih može da dođe u vožnji u gradu i na parkinzima. Najizloženiji dijelovi vrata, ugaoni elementi blatobrana i centralni segment vrata prtljažnika obloženi su ovim elasticnim materijalom koji apsorbuje slabije udarce.

Osim toga, sjedišta i enterijer su dizajnirani tako da podsećaju na moderan nameštaj.

Prilikom redizajna iz 2017. godine, C4 Cactus je stilski pojednostavljen, a nestao je i veći dio zaštitnih elemenata na karoseriji, pa je automobil postao manje upadljiv.

Xavier Peugeot nije precizirao da li će pomenuti novi model biti ujedno i nasljednik već ugašenog hatcbacka C4, koji je prestao da se proizvodi još 2018. godine.

Očekuje se da će novi kompaktni Citroenov model imati premijeru 2020. ili najksanije početkom 2021. godine.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj