GRČKA PRISVOJILA REGIJU TOKOM BALKANSKIH RATOVA! Albanci iz Čamerije traže grčko priznanje genocida iz 1944. godine!

Albanci iz Čamerije, poznatiji i kao Čami, traže da Grčka prizna da je 1944. godine nad njima izvršila genocid te da se poštuju njihova temeljna prava na slobodno kretanje i posjedovanje imovine na tom području.

Čamerija je toponim koji koriste uglavnom Albanci za dijelove priobalja Epira na jugu Albanije i sjeverozapadne Grčke, na kojem žive Čami  – Albanci. Najveći dio Čamerije nalazi se u grčkim prefekturama Tesprotija i Preveza uz nekoliko sela u istočnom dijelu prefekure Janjina, te na krajnjem jugu Albanije u distinktu Saranda.

U Albaniji će ove sedmice različitim aktivnostima, od izložbi i promocija knjiga, biti upriličena “Sedmica Čama”. Cilj ovih aktivnosti je da se skrene pažnja na patnje i bol koju su doživjeli Čami te da se kultura i običaji ove zajednice prenesu na nove generacije.

Tokom balkanskih ratova 1912. i 1913. godine Grčka je prisvojila njihovu regiju, a Čami su bili odsječeni od Albanije međunarodnom granicom te je 1944. godine nad njim izvršen i genocid.

(Global CIR/Agencije)

1 Komentaron this Post

  1. Zeljko

    Pa neka se vrate u Albaniju kada mogu lagano da proteruju Srbe a ovamo alavo hoce od svih nesto, mnogo oni traze ono sto se ne jede.
    Kada su druga prava u pitanju, to ne dolazi u obzir, ali kada oni nadju da seru o necemu, tada prave zrtvuod sebe za zlocine iz doba Isusa jos…

    Reply

Komentiraj