ESKALACIJA SUKOBA U SIRIJI: U Idlibu ubijen turski vojnik, trojica ranjena, ruska vojna baza napadnuta dronovima…

Jedan turski vojnik je ubijen i još trojica su ranjena u četvrtak, kada je njihova osmatračnica u sirijskoj provinciji Idlib bila meta minobacačkog napada.

U saopćenju Turskog ministarstva odbrane se navodi da su ‘snage sirijskog režima’ izvršile napad na osmatračnicu u zoni deeskalacije sukoba. Dodaje se da su ranjeni vojnici evakuisani na sigurno mjesto.

Ruski ataše u Ankari pozvan je u vojni štab i rečeno mu je da će napadi biti “kažnjeni na najsnažniji način”.

Ruska baza napadnuta dronovima

Sa druge strane, antivladini militanti su pomoću dronova napali rusku vojnu bazu “Hmejmim” u Siriji. Napad su odbile snage PVO, saopštio je rukovodilac Centra za pomirenje zaraćenih strana u Siriji Aleksej Bakin.

 Ruska sredstva za protivvazdušnu odbranu otkrila su i uništila dvije bespilotne letjelice, koje su se približavale ruskoj vojnoj bazi iz pravca jugozapada – rekao je on.

Vazduhoplovna baza radi normalno. Osim toga, Bakin je upozorio da u južnom dijelu zone Idlib ostaje vjerovatnoća za provokacije, sa upotrebom otrovnih materija.

Međusobni okršaj militanata

Posljednjih dana traju žestoki sukobi između militanata divizije Hamza i pripadnika divizije Sultan Murat, u Al-Babu na sjeveru provincije Halep.

Prema izvorima koje prenosi Saut Front, sukob je izbio tokom spora finansijske prirode između dvojice trgovaca, koji se pretvorio u pravi mali rat.

Najverovatnije su teroristi pružali usluge “zaštite”, poput mafije, pa su se uključili u sukob koji je prerastao u oružanu bitku.

Prema lokalnim izvorima jedan militant je poginuo a petorica su ranjeni, međutim to nije konačni bilans žrtava.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj