‘POSPANI JOE’ U VELIKIM PROBLEMIMA! Mogao bi biti eliminisan već u unutarstranačkoj utrci: ‘Odustani od utrke i daj šansu mlađima! Ti si glasao za rat koji je bio katastrofa’

Joe Biden, bivši potpredsjednik u mandatu Baracka Obame i favorit za demokratsku nominaciju za predsjedničke izbore 2020., našao se u četvrtak na udaru kritika suparničkih demokrata na više frontova te su ga, između ostalog, pozvali da odustane od utrke za predsjedničku nominaciju kako bi šansu za pobjedu nad sadašnjim predsjednikom Donaldom Trampom dobila mlađa generacija.

Biden, koji po treći put ulazi u borbu za demokratsku nominaciju, vodi u svim anketama i glavni je favorit u dosad najraznovrsnijoj ponudi kandidata u povijesti američke demokracije.

U drugoj debati demokratskih kandidata za predsjedničku nominaciju, senatorica Kamala Harris je u nekoliko navrata oštro napala Bidena koji je grčevito branio svoj stav da je u najboljoj poziciji da sruši republikanskog predsjednika.

Harris, jedina crnkinja u utrci za demokratsku predsjedničku nominaciju, prozvala ga je zbog njegovog “mučnog” komentara da je sa senatorima koji ne skrivaju da su segregacionisti naprosto bio “učtiv”.

Odbacio je optužbe da je blag prema rasistima, kao i tvrdnje da se 70-ih godina protivio inicijativi da se djeca iz većinski crnih zajednica autobusima prevoze u bolje škole u bogatijim četvrtima.

Harris je nakon debata kazala da “inače gaji veliko poštovanje prema Bidenu i da ne vjeruje da je rasist”.

Dvostruko mlađi kongresnik, 38-godišnji Eric Swalwell, pozvao ga je da “preda štafetu” novoj generacija koja se bolje snalazi u rješavanju pitanja poput klimatskih promjena, veće dostupnosti zdravstvenog osiguranja i nasilja povezanog sa slobodnim pristupom oružju.

“Ja još uvijek nosim štafetu”, obrecnuo se Biden.

Pete Buttigieg, gradonačelnik gradića South Benda i homoseksualac koji je kao vojnik služio u Afganistanu, također mu je zamjerio svojevrsnu neosjetljivost na rasno pitanje u Americi te podsjetio i na događaj u svom mjestu gdje je bijeli policajac usmrtio jednog crnca.

Umjerenog Bidena nije štedio niti 77-godišnji Bernie Sanders, zagovornik demokratskog socijalizma koji je po pitanju zdravstva i ekonomske nejednakosti gurnuo stranku dodatno ulijevo, nakon što 2016. nije uspio postati njezin glavni kandidat u završnom obračunu borbi s Hillary Clinton.

Posebice se obrušio na Bidena zbog davanja potpore ratu u Iraku i slanju 150.000 vojnika u misiju rušenja režima Sadama Huseina.

“Joe je glasao za taj rat, a ja sam predvodio protivljenje tom ratu koji je bio potpuna katastrofa”, kazao je Sanders.

U debati je priznao da bi zbog njegove inicijative Zdravstvo za sve, Amerikanci morali uplaćivati više poreza.

Biden je u završnim riječima pozvao na “izlječenje duše” zemlje koju je Tramp povrijedio.

“Moramo ujediniti Sjedinjene Američke Države”, poručio je Biden.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj