USVOJEN I PROGLAS! Izabrano rukovodstvo SPD-a: Ivo Komšić predsjedavajući, Lagumdžija i Željko Komšić u Predsjedništvu

U Sarajevu je danas, na prvoj skupštini Pokreta socijalne pravde i demokratije, izabrano Predsjedništvo kao zvanično rukovostvo novoformirane organizacije.

U Sarajevu je danas, na prvoj skupštini Pokreta socijalne pravde i demokratije, izabrano Predsjedništvo kao zvanično rukovostvo novoformirane organizacije.

Pored usvojenog proglasa Pokreta socijalne pravde i demokratije, izabrano je ukupno 20 članova predsjedništva, dok je kao predsjedavajući izabran Ivo Komšić.

Kako javlja reporter portala Klix.ba, pored Komšića u čelnom tijelu organizacije nalazi se 19 osoba među kojima su Zlatko Lagumdžija, Željko Komšić, Dženan Đonlagić, Miro Lazović, Hasan Muratović i drugi.

Lagumdžija je prije početka sjednice kazao kako smatra da je okupljanje SPD-a pokušaj da se zaustavi “ono što se vidi kroz nedostatak nade da se ovdje može živjeti bolje”.

Kako je ponovio, SPD je kreiran kao pokret čiji je cilj izaći na sljedeće izbore u vidu stranke, okupljajući građansku i lijevu opciju u Bosni i Hercegovini.

Kada je riječ o proglasu, učesnici skupštine su se složili oko prijedloga čiji je fokus usmjeren ka očuvanju Bosne i Hercegovine, odupiranju utjecaja iz susjedstva, uvažavajući raznolikost naroda, poštujući pravo na vjeru te podržavajući državni sekularizam.

Podsjetimo da je formiranje SPD-a imalo veliki odjek unutar Socijaldemokratske partije BiH u vidu isključenja mnogih poznatih članova koji su se danas našli u rukovodstvu SPD-a, među kojima su upravo Lagumdžija i Ivo Komšić.

Kako je tada obrazloženo, oni su isključeni zbog činjenice da su se priklonili Pokretu socijalne pravde i demokratije koja tada bila u osnivanju.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj