OPOZICIJA NAJAVLJUJE BOJKOT I GRAĐANSKE NEMIRE! EU i SAD priznaju 30. juni kao datum održavanja izbora u Albaniji

Delegacija Europske unije u Tirani pozvala je albanske političke stranke da ne blokiraju glasanje na lokalnim izborima, koji će biti održani u nedjelju. 

I službeni Washington je poručio da je 30. juna održavanja lokalnih izbora u Albaniji. 

Prema objavi postavljenoj na Facebook stranici evropske misije u Tirani, građani trebaju iskoristiti svoje prava glasa na miran i regularan način. 

– Imajući u vidu održavanje lokalnih izbora 30. juna 2019. godine, neophodno je građanima omogućiti da ostvare svoje građansko pravo. Izravna odgovornost svih političkih stranaka je osiguranje neometanog glasanja – navodi se. 

EU naglašava da je svaka nasilna akcija ili bilo kakva forma poticanja na nasilje apsolutno neprihvatljiva u bilo kakvim okolnostima.

– Sve političke stranke trebaju pokazati suzdržanost i odustati od provokativne retorike. Tok glasanja će pratiti međunarodna misija predvođena OSCE-om, koja uključuje i promatrače iz nekoliko članica Unije – navedeno je u saopćenju Misije EU-a u Albaniji, prenosi Al Jazeera Balkans.

Pozivaju sve albanske stranke da se vrate dijalogu što prije, kako bi se prevazišla aktualna politička situacija.

– Sve stranke trebaju se uključiti u pravi dijalog što je prije moguće, u cilju napora prema konsolidaciji napretka koji je postignut u Albaniji na putu ka EU – zaključuje se u saopćenju.

Prethodno su se oglasile i Sjedinjene Američke Države, poručivši kako priznaju 30. juna kao datum održavanja lokalnih izbora u Albaniji.

Politička kriza dodatno je produbljena nakon što je predsjednik Ilir Meta dekretom lokalne izbore pomaknuo na 13. oktobra.

Premijer Edi Rama to je odbio, uz poruku da će biti održani 30. juna, kako je propisao Parlament.

Oporba će bojkotirati nedjeljne izbore te poručuje: “Ako se oni održe, prijete nam građanski sukobi.”

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj