PENTAGON POSLAO POJAČANJE: 12 aviona lovaca stacionirano u Kataru

Dvanaest F22 stealth aviona lovaca je poslato u Persijski zaliv i stacionirano u Kataru da bi pojačalo američko vojno prisustvo i odgovor na ono što je ocijenjeno kao iranska pretnja američkim snagama u regionu, saopštila centralna komanda armije SAD.

SAD poslale pojačanje, 12 aviona lovaca stacionirano u Kataru

Avioni F-22 Raptor stigli su u četvrtak u avio bazu Al-Udeid, da “brane američke snage i interese”, kaže se u saopštenju uz publikovane fotografije i dodaje da su F-22 po prvi put poslati u ovu bazu koja je centar avio operacija SAD na Srednjem istoku.

F-22, koji nosi rakete vazduh-vazduh, ali može raketama da napadne i ciljeve na zemlji, ranije su bili raspoređeni u avio bazi al-Dahra u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, odakle su prošle godine korišteni za vazdušnu podršku savezničkim smagama SAD u borbama u Siriji.

U isti region upućena su ranije četiri B-52 strateška bombardera, nosač aviona Abraham Lincoln, dodatni odbrambeni sistemi Patriot za avio i raketnu odbranu kao i avioni za osmatranje i špijuniranje da bi se pojačala mogućnost kontrole potencijalne iranske prijetnje brodovima koji plove u regionu Zaliva.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj