RECEPT KRŠĆANSKOG JEDINSTVA! Papa pravoslavcima nudi jedinstvo u različitostima…

Puno jedinstvo katolika s pravoslavcima, u legitimnoj različitosti, bez apsorpcije – to je “recept“ kršćanskog jedinstva koje poglavar Katoličke crkve papa Franjo nudi pravoslavnim kršćanima, počev od grčke pravoslavne carigradske Ekumenske patrijaršije. On jedinstvo Kršćanske crkve vidi kao “višeglasnu simfoniju ljubavi“. I podsjeća da je jedinstvo kršćana “jednoznačno zapovjedio Isus“.

Pope Francis is seen during an audience with the Delegation of the Ecumenical Patriarchate of Constantinople at the Vatican, June 28, 2019. Vatican Media/­Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.

Papa je to rekao pozdravljajući izaslanstvo Ekumenske patrijaršije, predvođeno arhiepiskopom Jobom, koje je, po polustoljetnom običaju, došlo u Vatikan čestitati današnji blagdan Biskupije rimske, spomendan svetih Petra i Pavla (Katolička crkva uzvraća grčkoj pravoslavnoj carigradskoj u Istanbulu na njen blagdan sv. Andrije apostola 30 studenoga).

Arhiepiskop telmeski Job (Geča), predvodnik carigradskog izaslanstva, kanadski je Ukrajinac. Bio je jedan od  govornika za javnost neuspjeloga Velikog sabora Pravoslavne crve (na Kreti 2016). On je od 2015 predstavnik Ekumenske patrijaršije u Svjetskom vijeću crkavâ u Genèvi a od veljače je dekan Zavoda za više pravoslavne bogoslovne studije u Chambésyju. Katolici ga cijene kao sugovornika u katoličko-pravoslavnom Povjerenstvu za teološki dijalog.Pretplatite se na newsletter portala Euractiv.hr i prvi saznajte novosti iz Europske unije. 

Pravoslavna  i Katolička crkva se samo objedinjene mogu sučeliti s izazovima čovječanstvu koji danas ranjavaju narode i države – kaže Papa. Među tim brojnim i različitim izazovima poglavar Katoličke crkve je izrijekom spomenuo moderne oblike ropstva, prihvat i integriranje migranata, prognanika i izbjeglica, te promicanje mira na raznim razinama.

Honduran migrants are stopped by members of the Mexican National Guard in Anapra, on the outskirts of Ciudad Juarez, Mexico June 28, 2019. REUTERS/Jose Luis Gonzalez

Među prioritete kršćanskoga zajedničkog djelovanja papa Bergoglio ističe “spašavanje onoga što je Bog stvorio“, dakle prirode, živih bića i njihova okoliša.

“Naspram zabrinjavajuće ekološke krize kroz koju prolazimo, promicanje skrbi za zajednički dom vjernicima je ne samo urgentan zadatak, kao i svima inima, nego i konkretan način kako služiti bližnjemu, u duhu Evanđelja“, opetuje Papa svoje gledište, izraženo i u enciklici Laudato si’.

Poglavar Katoličke crkve kaže da su ga posjeti pravoslavnim crkvama, nedavno u Rumunjskoj i Bugarskoj, “učvrstili u uvjerenju da je jedinstvo nužno, te da ono mora biti postignuto kroz poštivanje specifičnih identiteta i skladan suživot u legitimnim različitostima“.

“Duh sveti je, uostalom, taj koji kreativnošću uzrokuje višestrukost darova i koji harmonizira, privodi jedinstvu, autentičnom jedinstvu jer nije uniformirano, nego višeglasna simfonija u ljubavi“, obrazložio je i naglasio Frane. Da bi to bilo ostvareno treba “podijeliti naše korijene“, “ponovo otkriti dobro“, “uzajamno učiti, pomoći jedni drugima da se ne bojimo dijaloga i konkretne suradnje“.

U svojoj poruci i ekumenski patrijarh Vartholomaíos se žali što katolici i pravoslavci još ne žive u punom zajedništvu.

Miniranje pravoslavnog koncila na Kreti pokazalo je da ni u samome pravoslavlju (još) nema zajedništva, čak i bez postavljanja pitanja papinskog primata, koje više ne funkcionira u cjelini ni u Katoličkoj crkvi (kardinal Walter Brandmüller optužuje Papu za herezu jer se u nacrtu dokumenta za zasjedanje Biskupske sinode o Amazoniji govori o zaštiti okoliša, što po Brandmülleru nije teološko nego ekonomsko pitanje, te što se ondje otvara mogućnost zaređivanja prokušanih starijih oženjenih muškaraca radi služenja mise u krajevima s kroničnim i radikalnim manjkom svećenstva). Ne funkcionira ni među Papinim oponentima (posvadili su se kardinal Raymond Leo Burke i Steve Bannon).

Papa Frane svojom porukom pak indirektno upozorava na stav Nikole Kuzanskoga o Božjoj naravi kao stjecištu podudarnosti i jedinstvu suprotnosti (coincidentia oppositorum), što suponira jedinstvo u beskonačnosti u kojoj se suprotnosti permanentno poništavaju te se nadovezuje na različite dijalektičke sustave. U tom sklopu bi i odnos unutarkršćanskih razlika imao biti dijalektički, a ne suparnički ili, ne daj Bože, neprijateljski.

Vatikan u Rimu i Fanar u Istanbulu su u pogledu toga načelno suglasni. Pitanje je koliko ih pastiri i pastve slušaju.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj