DEFINISAN NUKLEARNIM SPORAZUMOM: Iran prekoračio limit od 300 kg obogaćenog uranijuma

Vlasti Irana saopćile su da su prekoračile limit od 300 kilograma obogaćenog uranijuma koji je određen međunarodnim sporazumom o iranskom nuklearnom programu.

Iranska novinska agencija Fars javlja kako je međunarodnim sporazumom Iranu dozvoljeno da posjeduje maksimalno 300 kilograma obogaćenog uranijuma, a da su iranske vlasti za 3,67 posto prekoračile taj limit.

Prekoračenje su utvrdili i inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koji su od četvrtka u posjeti iranskim postrojenjima.

Glasnogovornik Iranske agencije za atomsku energiju Behruz Kemalvendi u srijedu je saopćio da će Iran krenuti u intenzivnije obogaćivanje uranijuma po isteku roka za očuvanje međunarodnog sporazuma kojeg je dao evropskim partnerima.

Sjedinjene Američke Države (SAD) su se prošle godine unilateralno povukle iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom pitanju i uvele nove sankcije Teheranu. Iranska strana je evropskim partnerima dala dvomjesečni rok za očuvanje sporazuma i u suprotnom najavila nastavak procesa obogaćivanja uranijuma.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj