MACRON ZADOVOLJAN IZBOROM EU ČELNIKA! Ovaj sporazum je plod dubokog francusko-njemačkog saveza!

Francuski predsjednik Emanuel Makron pozdravio je odluku o imenovanju novih lidera evropskih institucija.

On je ocijenio da je odluka pozitivna, postignuta uz saglasnost svih i da nudi bloku novi početak.

Makron je naglasio na konferenciji za novinare da novi evropski tim, u čijem sastavu se nalaze dvije žene i dva muškarca, čine ličnosti koje su snažno posvećene Evropi.

“Ovaj sporazum je plod dubokog francusko-njemačkog saveza”, naveo je Makron na konferenciji za novinare.

Francuski predsjednik istakao je da podržava odluku da se nhemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lejen predloži za novog šefa Evropske komisije, a direktorka Međunarodog monetarnog fonda Kristin Lagard za predsjednicu Evropske centralne banke.

Lejen dobar kandidat

“Fon der Lejen je veoma dobar kandidat i veoma dobar izbor da vodi Evropsku komisiju”, smatra Makron.

On je naglasio da je energično podržao njenu kandidaturu, ali je istakao da ona nije bila prvobitan izbor Njemačke.

“Ali mislim da je veoma dobar kandidat jer ima iskustvo i potrebnu stručnost. Ona je bila ministarka nekoliko godina”, rekao je Makron dodajući da kapacitet i kompetencije Lagard u potpunosti kvalifikuju da predsjedava Evropskom centralnom bankom.

Lideri EU postigli su danas dogovor o novom vođstvu evropskih institucija i predložili njemačku ministarku odbrane Ursulu fon der Lejen za predsjednicu Evropske komisije, a španskog ministra spoljnih poslova Žozepa Borela za novog šefa evropske diplomatije.

Belgijski premijer Šarl Mišel predložen je za predsjednika Evropskog savjeta, a direktorka Međunarodog monetarnog fonda Kristin Lagard za predsjednicu Evropske centralne banke.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj