FOTO: Alfa Romeo koncept Carabo iz 1968. je veličanstven i prema danjašnjim standardima

Tokom svoje historije, koja seže skoro do početka 20. vijeka, Alfa Romeo je lansirao mnoge proslavljene modele automobila, ali i neka konceptna vozila koja i danas oduzimaju dah.

Jedan od takvih automobila je koncept Carabo iz 1968. godine. Ovaj jedinstveni auto dizajnirao je čuveni Marcello Gandini, koji potpisuje i brojne Lamborghinijeve modele.

Koncept karakteriše klinasti oblik i izuzetno niska silueta, tipična za tadašnje supersportske automobile. Ofarban je u specifičnu nijansu zelene, uz fluoroscentne narandžaste i sive detalje na karoseriji, dok se vrata otvaraju nagore.

Pogon dobija od centralno postavljenog 2.0 litarskog V8 motora koji se vrti do čak 10.000 obrtaja i koji proizvodi 233 KS (172 kW) i razvija 200 Nm.

Snaga se prenosi na zadnje točkove pomoću 6-brzinskog manuelnog mjenjača, a auto do stotke stiže za manje od 6 sekundi, prije nego što dostigne maksimalnih 250 km/h.

Alfa Romeo Carabo debitovao je na Sajmu automobila u Parizu 1968. godine, a auto je trenutno u posjedu odjeljenja FCA Heritage i obično je izložen u Alfinom muzeju ‘Museo Storico Alfa Romeo – La macchina del tempo’, u gradu Arese.

Zaljubljenici u klasične sportske automobile imali su priliku da ga krajem juna vide uživo, na otvorenom prostoru, u okviru tradicionalne manifestacije “Concours d’Elegance – Chateau de Chantilly” koja se održava na 50-ak km od Pariza.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj