IZVEDENO VIŠE NAPADA! Rusija: Izraelski udari u Siriji prijete stabilnosti regije

Rusija je u utorak rekla kako je Izrael izveo niz napada iz zraka na mete u Siriji u ponedeljak ujutro, ocijenivši kako ti napadi prijete da destabiliziraju regiju, prenose agencije.

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova je izjavila kako je šest izraelskih borbenih aviona iz libanskog zračnog prostora izvelo napade pred zoru, na čijoj su meti navodno bile iranske i proiranske pozicije u susednoj državi, posebno one povezane sa transferom oružja libanskom Hezbollahu i drugim šiitskim organizacijama u regiji, preneli su izraelski mediji.

Izrael je odbio komentirati te udare, izvedene manje od sedmicu dana poslije trilateralnog sastanka sa Sjedinjenim Američkim Državama i Rusijom u Jerusalemu radi diskusije o iranskom vojnom prisustvu i regiji.

Poginulo 16 osoba

U udarima je ciljano više od deset meta u Siriji, kraj Damaska i u provinciji Homs.

Bio je to najveći napad od maja kada je izraelska vojska odgovorila na raketni udar iranskih vojnika na izraelsku vojnu poziciju na Golanu.

U napadima u ponedeljak ujutro poginulo je 16 osoba, uključujući šest civila, ali je ostalo nejasno da li su oni ubijeni eksploziji izraelskih raketa, pokušajima sirijske vojske da ih presretne ili u nekoj vrsti sekundarne eksplozije.

Deset žrtava bili su pripadnici proiranskih grupa, većinom stranci, dodaju agencije.

“Zabrinuti smo za taj alarmantan razvoj situacije. Nasilne akcije koje uveliko krše suverenitet Sirije ne samo da ne doprinse normalizaciji situacije u toj državi već također nose prijetnju od regionalne destabilizacije”, rekla je Zaharova odgovarajući na pitanje o udarima.

Bez komentara Izraela

Izraelska vojska je priznala da je izvela stotine udara iz zraka na Siriju u posljednjim godinama uglavnom na mete povezene s Iranom koji podržava sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u ratu u Siriji.

Međutim, Izrael uglavnom ne komentira pojedinačne udare ako nisu odgovor na napade iz Sirije.

Šef izraelske obaveštajne službe Mossad Yossi Cohen rekao je u ponedjeljak kako Izrael ne može prihvatiti da Sirija postane mjesto odakle iranske ili neke druge snage djeluju protiv Izraela.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj