LUKSUZNA PLATFORMA NEZAVISNOG FILMA U PARIZU: Najljepša avenija na svijetu ima svoj festival

Velikani svjetske sedme umjetnosti poput  Christophera Walkena, Jeffa Goldbluma ili Kayla McLachlana bili su uzvanici, upravo završenog osmog izdanja Champs Elysées Film Festivala. Održavali su posjećene masterclass-e, družilli se sa profesionalcima i publikom i rado razgovarali sa novinarima o starim i novim ostvarenjima, koja su ih učinila poznatim.

 Predstavljanjem  najkvalitetnijih djela američkog i francuskog, nezavisnog filma, odrzano je 60 pred-premijera, među kojima “Dragged Across Concerte”, S.Craga Zehlera, sa Melom Gibsonom u ulozi policijskog komesara, koji želi svima pokazati efikasnost-razbijanjem glava.

Piše: Džana Mujadžić

Potom zanimljive “Pretanders”, ostvarenje Jamesa Franca ili “The Old Man and The Gun, Davida Loweryja koji je osobno  pozdravio publiku.

Žiri pod predsjednistvom  galskog cineasta Stréphanea Brizé je u raskošnoj dvorani čuvenog pariskog teatra Mariigny, nagradio američki dokumentarac “Panokee” Ivete Lucas i Patricka Bresnana,dok je sa galske strane isto priznanje dobio film “Živi novac”, koji je već uzbudio duhove u Cannesu. Reditelj Batut je snimio romansu jednog fantoma u parku Buttes-Chaumont.

Osim priznanja publike, studenata, US in Progress, nagrade dugometražnog ili kratkog filma, dokumentarnog, ove godine je uvedeno priznanje kritike pa su novinari, napokon, mogli odabrati najbolja ostvarenja. Dodijeljena je i nagrada France Télévisions sa kojom su medji dobili poseban  značaj.

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj