DAČIĆEVE NEPRIMJERENE IZJAVE UOČI SUTRAŠNJEG SAMITA U SARAJEVU! ‘Ne zanima me Ramino lupetanje, Velika Albanija je veliko sra**’

Nedavna izjava albanskog premijera Edija Rame da se Srbija ne treba osjećati ugroženom zbog sporazuma Tirane i Prištine o zajedničkoj vanjskoj politici Albanije i Kosova u Beogradu je doživljena kao teška provokacija. Naročito drugi dio Ramine izjave da “u regiji treba prestati s istim starim s*anjima iz prošlosti”.

Među prvim pozvanima da odgovori albanskom premijeru našao se srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić.

Albanski premijer jako razljutio Dačića

“Raminim uličarskim rječnikom rečeno: velika Albanija je veliko s*anje! Od toga nema ništa! Ili bismo mogli polsušati taj njegov savjet, pa da sutra Ministarstvo vanjskih poslova Srbije donese odluku o zajedničkoj vanjskoj politici Beograda i Banje Luke. Ramu ću podsjetiti da Priština nema samostalnu vanjsku politiku, jer su Kosovo i Metohija sastavni dio Srbije”, poručio je Dačić u izjavi za beogradski Kurir.

Šef srpske diplomacije još je tomu dodao da ga ne zabrinjavaju “lupetanja” albanskog premijera nego šutnja međunarodne zajednice na plan Prištine i Tirane o stvaranju “velike Albanije” koji, kaže, oni to više i ne kriju.

I bugarski premijer razljutio Dačića

No, nije albanski premijer jedini razljutio Dačića ovih dana. Ražestio ga je i bugarski premijer Bojko Borisov izjavom da bi budući šef europske diplomacije, španjolski socijalist Josep Borell, trebao zagovarati većinski stav EU o neovisnosti Kosova usprkos tomu što njegova zemlja ne dijeli taj stav.

“Bojko, da ti kažem jednu stvar: stav EU nije da je Kosovo neovisna država. Ti, Bojko, trebaš poštivati stav EU, a ne držati lekcije Borellu. Što znači taj bezobrazluk, na što to sliči?! Dosta mi je više toga. A da ne pričam o tome da je prije nekoliko mjeseci (Borisov) dobio naše odlikovanje”, ljutito je poručio Dačić koji ovih dana očito ima puno razloga za ljutnju.

Dačića naljutio i njemački analitičar

Nisu Dačića razljutili samo albanski i bugarski premijer. Razljutio ga je još i njemački politolog i stručnjak za Balkan Bodo Weber ustvrdivši da će Borell pomoći Beogradu da shvati kako je neovisnost Kosova realnost.

“Njima bi netko trebao pomoći i reći im da je realnost drukčija. Baš će nam oni držati predavanje! Najviše od svega živcira me licemjerje, kada vas netko gleda u oči i priča vam ono u što i sam ne vjeruje”, zaključio je Dačić.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj