DANAS VANREDNI PARLAMENTARNI IZBORI U GRČKOJ: U anketama vodi konzervativna Nova demokratija

U Grčkoj se u nedjelju održavaju prijevremeni parlamentarni izbori, koje je premijer Alexis Tsipras raspisao tri mjeseca ranije, budući da je njegova ljevičarska stranka Syriza na izborima za Europski parlament u svibnju pretrpjela poraz od konzervativne Nove demokracije Kyriakosa Mitsotakisa, koja je, sudeći po anketama, uvjerljivi favorit i na nacionalnim izborima.

Agencija AP prenosi da je Mitsotakis od europskih izbora do sada još više učvrstio podršku koju ima u javnosti u odnosu na Tsiprasa.

Izvanredni izbori stižu u trenutku kada se Grčka s mukom nastoji izvuči iz desetljetne financijske krize, koja je vrijednost grčkog gospodarstva smanjila za četvrtinu i utjecala na skok nezaposlenosti i siromaštva, prenosi Tanjug.

Ovo su prvi parlamentarni izbori u Grčkoj od kada je ta zemlja okončala primjenu trećeg uzastopnog programa pomoći međunarodnih kreditora, ali i postigla sporazum sa Skopljem o imenu Sjeverne Makedonije.

Tsiprasovi potezi suprotni obećanjima

Premijer Tsipras, lider nekada marginalne stranke, koji je sada sa 44 godine već veteran u grčkoj politici, na vlast je 2015. godine došao na temelju obećanja da će odbiti drakonske uvjete koje su prethodnoj vlasti u Ateni postavili Europska unija i Međunarodni monetarni fond – MMF kako bi Grčku izvukli iz krize.

Međutim, većina stvari koje je učinio u međuvremenu kosila se s predizbornim obećanjima Syrize od prije četiri godine.

Tako je Grčka pristala na mjere štednje, izgladila odnose s Njemačkom i drugim ključnim kreditorima i unaprijedila vojne odnose sa SAD-om, a uz to je Tsipras postignuo sporazum sa Skopljem o imenu Sjeverne Makedonije.

Protivnici tvrde da je u međuvremenu Grčkoj natovario nove dugove i da se sada opet vraća na staru priču o nepovjerenju prema Zapadu, koja je od Syrize i napravila vladajuću stranku.

Lider konzervativaca Mitsotakis sin je pokojnog grčkog premijera Konstantina Mitsotakisa i praunuk Costisa Mitsotakisa, grčkog političara s kraja 19. stoljeća i suborca vođe pokreta za nacionalno oslobođenje Grka od otomanske vlasti, s kojim je obitelj Mitsotakis bila u rodbinskim odnosima.

Unatoč otporu na koji je nailazio unutar vlastite stranke, 51-godišnjak koji je na čelu Nove demokracije od 2016. godine, u prethodne tri godine uspio je u anketema dobiti značajnu prednost u odnosu na rivale.

Mitsotakisevo okretanje radnicima

Iako je i sam potomak jedne od glavnih grčkih političkih dinastija, ovaj diplomac Harvarda nastojao se u kampanji okrenuti radnicima, promovirajući pritom i bolje poslovno okruženje, smanjenje poreza i modernizaciju grčkog birokratskog sustava.

Tijekom prethodne kampanje za Europski parlament, Mitsotakisova stranka morala se braniti od optužbi Syrize da će konzervativci, ako dođe do promjene vlasti, uvesti sedmodnevni radni tjedan.

Prag na grčkim parlamentarnim izborima iznosi tri posto.

Šanse za ulazak u parlament imaju Fofi Gennimata s njezinim Pokretom za promjene, koji je lani nastao spajanjem nekada dominantnog PASOK-a (Panhelenskog socijalističkog pokreta) i jedne manje stranke, zatim Komunistička stranka Grčke, na čelu s Dimitrisom Koutsoumbasom, ekstremna desničarska stranka Zlatna zora, također ultradesničarski TV voditelj Kyriakos Velopoulos sa strankom Grčko rješenje i nakadašnji Tsiprasov ministar financija Yanis Varoufakis, koji je sa svojim paneuropskim Pokretom demokracija u Europi 2025. umalo uspio ući u Europski parlament.

(Global CIR/AJB/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj