TRAŽE ODLAZAK MADURA I SLOBODNE IZBORE: Venezuelska opozicija sastat će se s Madurovim izaslanicima!

Venezuelska oporba sastat će se s predstavnicima vlade predsjednika Nicolasa Madura na Barbadosu na razgovorima kojima posreduje Norveška, u sklopu nastojanja da se riješi politička kriza u gospodarski uništenoj zemlji.

Taj sastanak na karipskom otoku s “predstavnicima uzurpatorskoga režima” trebao bi poslužiti za “uspostavu pregovora kojima bi bio cilj izlazak iz diktature”, priopćio je Juan Guaido, vođa venezuelske oporbe kojega je pedesetak država priznalo kao privremenoga predsjednika te zemlje.

Ti novi pregovori, treći od svibnja, trebali bi, po njemu poslužiti za ostvarivanje triju ciljeva: odlazak Nicolasa Madura s dužnosti predsjednika koju obnaša od 2013., uspostavu “tranzicijske vlade” i “slobodne izbore s međunarodnim promatračima”.

Vođa oporbe Juan Guaido, kojega je pedesetak država priznalo kao privremenoga predsjednika Venezuele, rekao je da razgovori moraju dovesti do održivoga rješenja krize te da se ne mogu iskoristiti kako bi Socijalistička stranka dobila na vremenu.

“Narod Venezuele, naši saveznici i svjetske demokracije priznaju potrebu za doista slobodnim i transparentnim izbornim procesom koji će nam omogućiti da nadvladamo krizu i izgradimo produktivnu budućnost”, priopćeno je iz Guaidoova ureda, no nije naveden datum sastanka.

Prva dva kruga pregovora održana su u Oslu u svibnju između izaslanika oporbe i vlade socijalističkoga predsjednika, ali bez opipljivih rezultata. Tijekom drugoga sastanka, predstavnici su prvi put izravno razgovarali.

Mnogi predstavnici oporbe nemaju povjerenja u dijalog, s obzirom na to da su prijašnja nastojanja završila bez sporazuma, a Madurovi kritičari uglavnom su ih ocjenjivali kao taktiku odugovlačenja.

Prošloga je tjedna Juan Guaido odbacio mogućnost novih pregovora nakon što je u zatvoru, “nakon mučenja”, umro kapetan korvete Rafael Acosta Arevalo, kojega je vlada optužila da je želio sudjelovati u “pokušaju državnog udara”.

Maduro je, pak, nekoliko puta ponovio da će se “nastaviti” dijalog s oporbom, “radi mira u Venezueli”.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj