POSMRTNI OSTACI 33 IDENTIFIKOVANE ŽRTVE SREBRENIČKOG GENOCIDA KREĆU KA SREBRENICI: Konačan smiraj za Osmana, Zaima, Fuada…

Posmrtni ostaci 33 žrtve ubijene tokom genocida u julu 1995. godine na području Srebrenice, danas će iz JKP “Gradska groblja” Visoko biti prevezeni u Memorijalni centar Potočari, gdje će biti ukopani na zajedničkoj dženazi 11. jula.

Nevine žrtve krenule su u svoju Srebrenicu, gdje će pronaći vječni smiraj na dženazi 11. jula u Potočarima. Najmlađa žrtva koja će biti ukopana u Potočarima ove godine je Osman Cvrk rođen 1979. godine. U vrijeme kada je ubijen bio je maloljetan, imao je svega 16 godina. Najstarija žrtva je Šaha Cvrk. Ona je imala 82 godine kada je ubijena i ujedno je i jedina žena koja će u Potočarima biti ukopana ove godine.    

Konačan smiraj ove godine naći će i otac i sin, Zaim i Fuad Pilav. Ukopani će biti i braća Mujić, te braća Isaković.

U kamionu, koji su porodice stradalih ljubile i grille, nalazio se suprug Nešrefe Mehmedović, koja se sa suzama u očima prisjećala kobnog dana. 

– Zadnji put vidjela sam muža na padu Srebrenice. S njim su bila moja rahmetli braća, njih sam ukopala 2013. i 2014. godine. Izgrlili smo se i izljubili. Od tada se više nikad nismo vidjeli. Oni su otišli u šumu, a ja kamionom za Tuzlu. Niko nije preživio, danas ukopavam svega nekoliko koščica – govori, kroz suze, ona.

Prije 10 godina muža je ukopala i Zuhra Salihović, koja svake godine dođe u Visoko da isprati srebreničke žrtve na vječni smiraj.

– Slagala bih kada bih rekla da nije teško. Iako je prošlo 10 godina otkako sam ukopala supruga, svake godine iznova se otvaraju rane, teško je i hoće srce da vam pukne – kaže Šalinović.    

U Identifikacionom centru u Tuzli ima identifikovanih Srebreničana, međutim, porodice još uvijek nisu dale saglasnost za njihov ukop zbog nekompletnosti tijela.

Planirano je da se tužna kolona zaustavi u Ilijašu i Vogošći, u podne se očekuje ispred zgrade Predsjedništva BiH. U Potočare bi trebala stići oko 16 sati.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj