UŽIVO: Komemoracija i dženaza žrtvama genocida u Srebrenici

Povodom 24. godišnjice genocida u Srebrenici danas će u Memorijalnom centru Potočari biti klanjana dženaza i obavljen ukop 33 žrtve.

Komemoracija uz intoniranje himne BiH počinje u 11 sati, a od 12 počinje učenje Kur’ana, ilahija i izvođenje numere “Inferno” te slijede pripreme za namaz. Dženaza i dova šehidima genocida počinju u 13:20 sati, nakon čega slijedi iznošenje tabuta od musale do mezarja i čitanje imena žrtava genocida.

13.44 – Klanjanjem dženaze i prenošenjem tabuta do mezara, nakon čega je počeo ukop 33 žrtve, završen je zvanični dio komemoracije. 

13.33 – Počelo je nošenje tabuta prema kaburima. Dok vjernici nose tabute do mjesta ukopa glasno se čitaju imena svih žrtava koje se danas ukopavaju.

13.26 – Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović predvodio je dženazu.

 Izrekao je Potočarsku dovu:

Zato smo danas ovdje da se zna,

Da je istina naša snaga,
Da je pravda naša sudbina,
Da je ljubav naša nada,
Da je mir naša poruka,
Da je Bosna naša domovina,
Da je Srebrenica zvijezda,
Koja budi savjest,
Onih koji dadoše mač,
Nasilniku da ubije,
Nevina čovjeka,
Koji je kroz plač govorio:
“Stvoritelju moj kome me povjeravaš?
Strancu koji ima dušu, ali ništa ne zna
Ili komšiji koje sve zna, ali dušu nema?”

Allahu Milostivi

Podari majkama Srebrenice sabur,
Prijateljima našim volju i snagu
Da nasilnicima oduzmu mač,
Jer plač nevinog djeteta,
Je grijeh kojeg ne može podnijet
Plemenita savjest čovječanstva.

Allahu Svemogući,

Ako pogriješimo,
Podari nam snagu Ademovog (a.s.) pokajanja.

Ako nas zamrači krivovjerje,
Osvjetli nam put Ibrahimovim (a.s.) pravovjerjem.

Ako nas zadesi nesreća,
Pouči nas Nuhovoj (a.s.) lađi spasa.

Ako nas uhvati strah od silnika,
Osposobi nas Musaovom (a.s.) hrabročću.

Ako nam se ponudi mržnja,
Spasi nas Isaovom (a.s.) ljubavlju.

Ako budemo protjerani iz domova naših,
Osnaži nas Muhamedovom (a.s.) željom za povratkom domovima našim.

Bože Svemogući,

Ujedini naša srca u vjeri i ljubavi,
Učvrsti korake naše u istini i pravdi,
Osnaži volju našu u bratsvu i slozi,
Udruži misli naše u domu i domovini.

Molimo Te, Bože,

Da tuga bude nada,
Da zločincima kazna bude pravda,
Da majčina suza bude molitva,
Da se više nikada i nikome ne ponovi Srebrenica.

13.19 – Mehmed ef. Delić uči sallu, čime se označava početak dženaze namaza. 

12.58 – Sada će biti klanjani podne i ikindija namaz, nakon čega će biti klanjana i dženaza za 33 žrtve genocida koje će danas biti ukopane.  Ikindiju i podne namaz predvodio je bivši reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić. 

12.53 – U Potočarima se trenutno intonira “Srebrenički inferno”

12.52 – U toku je učenje ilahije “Šehidi”. Ona se uči svake godine u sklopu vjerskog dijela programa obilježavanja genocida u Srebrenici. 

12.44 – Glumac  Irfan Kasumović govori odlomak iz romana “Derviš i smrt” Meše Selimovića.

Porodice žrtava sve vrijeme su uz tabute.

12.20 – Počeo je vjerski dio programa. U toku je učenje Jasina i polaganje cvijeća na Memorijalni kamen. 

12.09 – Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, se obratio na komemoraciji. Između ostalog, on je apelovao da svi koji znaju gdje su grobnice kažu istinu i olakšaju porodicama. 

-Što se nas tiče, mi svoj put znamo. Istrajavat ćemo na pravdi sve dok i posljednji zločinac ne bude kažnjen. I čuvaćemo istinu. Niko i ničim neće moći nadvladati tu istinu. Jer, osim što je zapisana u sudskim presudama, što predstavlja historijske fakte, ta istina je duboko urezana u našu kolektivnu svijest – rekao je Džaferović.

12.07 – “Ja sam greška vojnika vojske RS-a. Kada su kontrolisali jesu li sve pobili, mene su preskočili”, rekao je tokom obraćanja na komemoraciji Nedžad Avdić, koji je preživio strijeljanje u julu 1995. godine.

11.45 – Carmel Agius, predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, obratio se na komemoraciji. Veći dio svoga govora posvetio je upozorenju da se genocid ne smije negirati te je kazao da je podsjećanje na odluke sudova njegova profesionalna i lična obaveza.

– Prije dvije godine obratio sam vam se kao posljednji predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Prošle godine nisam bio tu, ali sam bio sa vama u mislima. Danas vam se obraćam kao predsjednik Rezidualnog mehanizma. Haški tribunal i institucija koja je naslijedila Rezidulani mehanizam već više od 25 godina osiguravaju međunarodnu pravdu. Zahvaljujući njihovom radu i presudama, nepovratno se promijenio međunarodni pravni aspekt, jednako kako se promijenila i situacija u BiH. Oni koji su najodgovorniji za užasne zločine počinjene tokom sukoba početkom 90-ih godina su izvedeni pred lice pravde. Utvrđene su sveobuhvatne historijske evidencije dešavanja, a oni koji su stradali konačno su dočekali i ukop. Ovakva obilježavanja su potvrda odlučnosti Vijeća sigurnosti EU-a koja je 1993. godine uspostavila Haški tribunal i Rezidualni mehanizam 2012. Odlučnosti da osiguraju pravdu žrtvama i njihovim porodicama i ovom regionu. Danas godinu i po poslije kada se osvrnem, ponosan sam da je tribunal učinio sve što je u njegovoj moći jednako što će i Rezidualni mehanizam nastaviti da radi kako bi osigurao pravdu za sve žrtve bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost. Što se tiče događaja koji danas obilježavamo, presude haškog tribunala su bile prve koje su utvrdile da djela počinjena na ovom području predstavljaju genocid. Utvrđeno je van svake razumne sumnje da je genocid pažljivo planiran, jednako tako je utvrđeno da je sistematski i brutalno provođen u samo nekoliko dana i njegov rezultat je više od 8 hiljada muškaraca i dječaka muslimana koji su ubijeni. Njihova tijela su bačena u masovne grobnice, a potom ekshumirana i prebačena u sekundarne i tercijarne grobnice. Najviša pravosudna instanca u svijetu Međunarodni sud pravde također je utvrdio da su dešavanja u Srebrenici također čin genocida. Nedavno u martu ove godine mehanizam je donio još jednu presudu kojom je potvrđeno da je genocid počinjen. Žrtve i porodice i njihovi voljeni su oni koji trpe posljedice i užase tih dešavanja – kazao je, između ostalog, Agius.

11.22 – Hamdija Fejzić, zamjenik načelnika Općine Srebrenica i predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula, istakao je da su danas u Potočarima, u dolini bijelih nišana, primjereni samo molitve i šutnja.

– Danas od 8.372 žrtve genocida smiraj nalaze 33 žrtve. Nama ostaje u amanet da tragamo za još više hiljada žrtava ubijenih. Želimo ih pronaći i ovom prilikom pozivamo komšije da nam pomognu u otkrivanju istine. Pozivamo komšije da se uzdignu iznad zacrtanih stereotipa i pokažu ljudskost i veličinu. Moram vas podsjetiti na presude Međunarodnog suda u Hagu da je u Srebrenici počinjen genocid. Sada sjedite u hali koja je služila kao sabirni centar i logor hiljada Bošnjaka, mnogi su ovdje i ubijeni. kada sve ovo čujete pitate se ima li nade za Srebrenicu. Odgovorit ću u ime onih koji su preživjeli, koji su uspjeli da se probiju do Tuzle, u ime onih koji su sahranili svoje najmilije. Srebrenica i Podrinje su naši, pružamo ruku mira našim komšijama, našim sugrađanima, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost. Ovo je mjesto gdje se ljudi uče kako se boriti između dobra i zla. Naš izbor je put dobra, naš izbor mora biti put mudrosti i hrabrosti. Želimo da se iza tamnih oblaka ugledamo svjetlost sretnije budućnost. Svjetlo dolazi iz Prve osnovne škole Srebrenica, gdje su dvije trećine od 427 učenika djeca povratnika. Iako je svijetli primjer nažalost moramo ukazati na diskriminaiju i tražiti da se djeci omogući da uče Bosanski jezik i nacionalne grupe predmeta. Ta djeca su naša obaveza i naš amanet. Želimo da se u Srebrenici i Podrinju rađaju naša djeca koja će biti pošteni ljudi. Podržavamo inicijativu našeg Emira Hadžihafizbegovića koji ovih dana priprema pozorišni komad sa našom djecom – kazao je između ostalog Fejzić.

11.00 – Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Bakir Izetbegović, uoči komemoracije i dženaze za 33 žrtve genocida u Memorijalnom centru u Potočarima dao je izjavu novinarima.

Sjećanje na genocid je živo cijelu godinu, ali ono kulminira na ovaj teški dan, kada se svi okupimo u Srebrenici.

Kazao je ovo predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Bakir Izetbegović, uoči komemoracije i dženaze za 33 žrtve genocida u Memorijalnom centru u Potočarima.

– Ne samo u našoj zemlji, širom svijeta se obilježava ovaj dan. U Engleskoj naprimjer, širom te zemlje se obilježava ovaj dan, širom Evrope, u Kanadi, na drugim kontinentima – kazao je Izetbegović.

Poručio je kako “treba čuvati sjećanje i tražiti dobre ljude diljem svijeta, a naročito ovdje u BiH”.

– Naročito među Srbima naći dobre ljude i pokušavati popraviti stanje i učiniti da se može živjeti zajedno nakon svega što se desilo.

Govoreći o negiranju genocida i glorifikaciji počinilaca genocida, Izetbegović je rekao kako “genocid ne samo da je negiran već je ušao u jednu takoreći perverznu fazu – fazu slavljenja”.

– To je strašno. Ovi koji su nas spriječili da donesemo zakone kojima bismo sankcionirali negaciju genocida su na kraju ušli u tu fazu i tu je međunarodna zajednica pala na ispitu. Definitivno su trebali to spriječiti jer to je jedno civilizacijsko posrnuće i međunarodne zajednice i svih koji su takvu stvar zamislili, uradili i dopustili – poručio je Izetbegović.

Dodao je kako misli da će se u narednom periodu morati dogoditi nešto u međunarodnoj zajednici “jer ne samo da negiraju genocid, ne samo da slave zločince, nego žele da završe projekat zločinaca”.

– Govori se o tome da će se dovršiti podjela BiH, tako da je vrijeme da iz te pospanosti se probudi i međunarodna zajednica i da uradi onaj dio posla koji je isključivo njen. Često govore: “Pa to je vaša zemlja, to je vaš posao”. Ne. Mi samo čekamo da oni obave svoj dio posla – kazao je Izetbegović.

10:50

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark (Gunnar Wigemark) četvrti put je na obilježavanju genocida u Srebrenici.

– Sinoć u istim ovim prostorijama okupili smo se povodom jedne značajne teme, a to je nastavak aktivnosti na traženju nestalih osoba, napora koje je sa svoje strane, između ostalog, i finansijski podržava EU. To svakako predstavlja jedno značajno pitanje na kojem treba raditi dalje – kazao je Vigemark.

Na pitanje što najveći dužnosnici u BiH negiraju genocid, kazao je:

– Mišljenje Komisije EU je da je negiranje genocida u direktnoj suprotnosti s temeljnim vrijednostima EU – rekao je Vigemark.

Istakao je da je odgovornost svih političkih lidera u cijelom regionu da stvore jednu klimu koja će omogućiti utvrđivanje istine i kažnjavanje bilo kakvog negiranja.

– Nažalost, takvu jednu političku klimu još nemamo. To je odgovornost svih, odgovornost svakog političkog lidera, ali, rekao bih, i svakog drugog pojedinca koji je izložen ovim zapaljivim porukama i retorici. Možda je to i ključno pitanje da se zadrže mir i sigurnost u ovoj zemlji i naprave pravi iskorak na evropskom putu – rekao je Vigemark.

10:05

U Potočare na komemorativni skup koji će početi u 11 sati pristigle su brojne delegacije.  Među njima su i Karmel Ađius, Šefik Džaferović, Lars-Gunar Vigemark, Erik Nelson, Valentin Incko, Bakir Izetbegović, Denis Zvizdić i mnogi drugi. 

Između ostalih tu je i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

On je rekao da je teško biti član Predsjedništva s obzirom na to da jedan od članova negira genocid.

– Teško je to za mene, sramotno, anticivilizacijski, za onoga ko negira genocid. Civilizacijski je poštovati žrtve genocida, odavati im poštovanje, pomagati im, a anticivilizacijski je negirati genocid. Anticivilizacijski je veličati zločince koji su počinili genocid i ja sam potpuno uvjeren da će vrijeme koje je pred nama donijeti ono što je normalno. To vam je kao borba dobra i zla – kazao je Džaferović.

On je rekao da će nadvladati civiliziran svijet.

– Nadvladat će civilizirani svijet. Pozivam sve one koji se za sada ponašaju necivilizirano prema ovom planetranom zločinu, genocidu, da se počnu konačno ponašati civilizirano – poručio je Džaferović.

09:35

Federika Mogerini (Federica Mogherini), visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku, i Johanes Han (Johannes Hahn), komesar EU za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, potpisali su zajedničku izjavu povodom obilježavanja genocida u Srebrenici.

– Naša je zajednička dužnost uvijek pamtiti Srebrenicu, jedan od najmračnijih trenutaka čovječanstva u modernoj evropskoj povijesti.

Dok se sjećamo, imamo odgovornost učvrstiti mir i osigurati stabilnu budućnost za sve ljude koji žive u Bosni i Hercegovini i široj regiji. Moramo okončati nekažnjavanje i prevladati naslijeđe prošlosti – između ostalog su poručili.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj