PRISUSTVUJE POSLJEDNJEM ISPRAĆAJU! Berton: Misija OSCE-a u BiH najoštrije osuđuje negiranje genocida

Negiranje genocida je neprihvatljivo i Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini najoštrije osuđuje zapaljive izjave javnih zvaničnika koji negiraju potvrđene zločine, uključujući genocid, kazao je šef Misije OSCE-a u BiH, ambasador Brus Berton (Bruce). 

 - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Istakao je da Misija OSCE-a u BiH podsjeća sve lidere u Bosni i Hercegovini na Deklaraciju o ratnim zločinima iz 2018. godine, potpisanu na samitu država zapadnog Balkana u Londonu, u okviru Berlinskog procesa.

Ambasador Berton je u izjavi Feni istakao kako se Deklaracijom BiH obavezuje na priznavanje i poštivanje presuda međunarodnih i domaćih sudova u vezi s ratnim i drugim najtežim međunarodnim zločinima te suzbijanje govora mržnje i veličanje ratnih zločinaca.

 – Političari bi se trebali fokusirati na budućnost BiH, na promoviranje uzajamnog razumijevanja, tolerancije i dijaloga, te da se suzdrže od interpretiranja i manipuliranja prošlošću u svrhu političke dobiti – naglasio je ambasador Berton.

Šef Misije OSCE-a u BiH će danas u Srebrenici prisustvovati posljednjem ispraćaju 33 žrtve genocida u Srebrenici počinjenog u julu 1995. godine koje će biti ukopane u Memorijalnom centru u Potočarima.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj