ODLAZAK VELIKOG ČOVJEKA I NOVINARA: Po dolasku u Bihać predsjednik Alija Izetbegović je prvo želio upoznati Mirzu Sadikovića!

Nakon kratke i teške bolesti, danas nas je napustio novinar i veliki čovjek Mirza Sadiković.

Mirza Sadiković rođen je u Srebrenici 1955. godine. Novinarstvom se profesionalno počeo baviti 1984. godine u listu “Oslobođenje”, gdje je bio dopisnik sa područja bihaćke regije. Od 1987. godine radio je u RTV Sarajevo, RTV BiH, Federalnoj televiziji i BHRT-u.

Cijeli novinarski vijek sarađivao je sa više listova u Bosni i Hercegovini i regiji, radio i TV stanica izvještavajući i bilježeći događanja na području Bosanske krajine.

Veliki doprinos je dao u razvoju Radio-televizije Bosne i Hercegovine svakodnevno izvještavajući o događanjima, obnovi i svemu što se dešavalo na prostorima Bosanske krajine.

Dobitnik je najvišeg novinarskog priznanja u Bosni i Hercegovini – nagrade “Srđan Aleksić” za kontinuirano izvještavanje o ljudskim pravima i razvoj društveno odgovornog novinarstva i doprinos u izgradnji Bosne i Hercegovine, zatim promociji ljudskih prava, empatiji i senzibiliziranju javnosti za istinske civilizacijske vrijednosti.

Dobitnik je i Plakete Unije za održivi povratak i integracije Bosne i Hercegovine za nesebičan dugogodišnji doprinos i podršku izbjeglicama i raseljenim licima, provođenju Aneksa VII Dejtonskog mirovnog ugovora.

Mirza Sadiković je ove godine dobio najveće priznanje grada Bihaća, Povelju 26. februar.

Aktivno se bavio i publicističkim i književnim radom. Objavio je više dokumentarističkih reportaža, priča, dokumentarnih filmova, a autor je i romana “Tomašica-vjetar tišine”.

Po dolasku u Bihać Alija Izetbegović je prvo želio upoznati Mirzu Sadikovića

Odmah po izbijanju agresije na našu zemlju, pridružio se Armiji R BiH. Bio je pripadnik Informativne službe Petog korpusa, obilazio sva ratišta oko Bihaća i svakodnevno izvještavao o stanju na terenu. Bio je prvi i jedini novinar izvještač koji je tokom cijelog rata, putem Radija BiH slao informacije iz okupiranog Bihaća.

Prvi predsjednik R BiH Alija Izetbegović, odmah nakon rata, posjetio je Bihać. Po dolasku u krajiški grad heroj, pričaju nam novinari koji su tada bili u Informativnoj službi Petog korupusa, predsjednik je rekao:

-Želim da upoznam Mirzu Sadikovića, njegov glas me je smirivao, on je nama u Sarajevu ulijevao nadu da Bihać nikada neće pasti-kazao je tada prvi predsjednik R BiH.

Bio je oslonac i učitelj mlađim generacijama novinara, a starijima prijatelj koji je u svakom trenutku bio tu za njih.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj