DRAMA NA PREDSTAVI O SREBRENICI U BEOGRADU: Nacionalisti upali i urlali da je Mladić heroj, u izbacivanje se uključili i glumci i publika

Tokom izvođenja predstave o Srebrenici došlo je do incidenta kada je dvadesetak nacionalist upalo u salu i uzvikivalo da u Srebrenici nije bilo genocida.

Na izvođenje predstave “Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo”, u beogradskoj Kolarčevoj zadužbini, koju organizira Helsinški odbor za ljudska prava, upala je grupa od oko 20 osoba u majicama s nacionalističkim simbolima i obrisima Kosova te su se verbalno sukobili s redateljem i glumcima, piše Blic.

Pokušali su nekoliko puta nadglasati redatelja Zlatka Pakovića uzvicima da u Srebrenici nije bilo genocida i da je Ratko Mladić heroj, a nakon toga su počeli pjevati nacionalističke pjesme.

Policija ih izbacila

Organizatori su u nekoliko navrata apelirali na pripadnike MUP-a u civilu da izbace provokatore s predstave. Na to je jedan od njih navodno rekao da su mu “ruke vezane”.

Policija je izvela nacionaliste tek nakon što su glumci razgovarali s njima. Glumcima se pridružila i publika koja je pokušala izbaciti desničare iz dvorane.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj