SVJETSKI MEDIJI O TURSKOJ KUPOVINI S-400: Zašto su Turskoj neophodni baš ruski PVO sistemi?!

Jedan od mogućih razloga zbog kojeg je Turska kupila ruske PVO sisteme S-400 mogao bi da bude to što Erdogan Rusiju smatra pregovaračkim partnerom za Bliski istok, s obzirom na to da je ruski uticaj u regionu značajno veći od američkog, piše njemački „Velt“.

Njemački list navodi da bi sistemi S-400 mogli da postanu „tačka bez povratka“ za Ankaru, nakon koje će Turska napustiti niz svojih zapadnih saveznika. Ranije je saopšteno da je prva serija ruskih sistema dopremljena u Ankaru. Dogovor Turske i Rusije je realizovan, uprkos činjenici da su Ankaru oštro kritikovali NATO i SAD. Teško je reći zašto je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan po svaku cijenu želeo da dobije ruske sisteme, piše njemački list.

Jačanje pritiska na Grčku i Kipar?

Nema sumnje da su Turskoj neophodni savremeni sistemi protivvazdušne odbrane, međutim, do sada su bezbjednost vazdušnog prostora Turske osiguravali NATO saveznici, uz pomoć američkih sistema „Patriot“. Ankara ih je mogla kupiti sama, ali su ti sistemi skuplji od ruskih S-400. 

Za sada je nejasno zbog čega su Turskoj potrebni baš ruski sistemi protivvazdušne odbrane. Njihovo raspoređivanje na zapadnoj ili južnoj obali moglo bi dodatno da ojača tursku vojnu nadmoć nad Grčkom, ali za sad nema informacija o takvim planovima.

Prema pisanju „Velta“, S-400 bi mogli da naglase regionalne pretenzije Ankare, jer, budući da je naoružana ruskim sistemima, Turska može da pojača pritisak na Kipar i da ga podstakne da odustane od samostalne distribucije gasa na Mediteranu.

Američki protivraketni sistem Patriot
Američki PVO Patriot/Agencije

Analizirajući potencijalne prijetnje Turskoj, list piše da Kurdi nemaju sopstvene vazduhoplovne snage, ali će zato novi protivvazdušni sistemi pomoći u suzbijanju sirijske avijacije, ako Damask pokuša da okupira teritorije koje kontroliše Ankara na sjeveru Sirije.

Čuvat će nebo iznad Ankare u slučaju vojnog udara?

Iz Turske je ranije saopšteno da su im neophodni sistemi PVO kako bi se zaštitili od SAD-a. Naime, novi ruski S-400 će biti raspoređeni nedaleko od Ankare i štitit će nebo iznad turske prijestolnice.

List podsjeća da je tokom neuspešnog pokušaja državnog udara 2016. godine zgrada Parlamenta u Ankari napadnuta iz vazduha. Da li se Erdogan plaši da bi Amerikanci onesposobili sisteme „Patriot“ kada bi turski lider trebalo da spriječi još jedan državni udar?

Prema još jednoj verziji, razlog kupovine ruskih sistema leži u suprotstavljenim interesima Ankare i Vašingtona na Bliskom istoku. Sukob interesa postoji i u Rusiji, ali uticaj Moskve u regionu trenutno je znatno veći od američkog. Zbog toga Erdogan Rusiju smatra partnerom za pregovore.

„Velt“ napominje da turski predsjednik rizikuje kupovinom S-400, jer sada Turskoj prete sankcije SAD, NATO-a i EU. S obzirom na to da se turska ekonomija ionako nalazi u krizi, kazne bi mogle da budu ozbiljan udarac za zemlju. Osim toga, Turska sada neće moći da nabavi američke lovce F-35, iako je u njihov razvoj uložila oko milijardu dolara.

„Nećemo dozvoliti Turskoj da u isto vrijeme bude naoružana sa S-400 i F-35“, rekao je ranije zvanični predstavnik Pentagona. SAD strahuju da bi Rusija uz pomoć isporučenih S-400 mogla da dobije informacije o tehnologiji američkih F-35.

„Velt“ zaključuje da nakon kupovine ruskih sistema „nema nazad“, a moguće je da će taj korak biti „tačka bez povratka“, nakon koje će se Turska oprostiti od svojih zapadnih saveznika.

Blumberg: SAD uvode sankcije Turskoj zbog S-400 sljedeće sedmice

Sjedinjene Američke Države planiraju da sljedeće sedmice uvedu sankcije Turskoj zbog kupovine ruskog PVO sistema S-400, saopštila je agencija Blumberg, pozivajući se na izvore.

Prema navodima izvora agencije, američka administracija namjerava da sačeka dok se 15. jula ne navrši godišnjica pokušaja državnog prevrata u Turskoj, „da bi se izbjeglo raspirivanje daljih spekulacija o tome da SAD snose odgovornost za pobunu“.

Navedeno je, takođe, da je tim američkog predsjednika Donalda Trampa već utvrdio paket sankcija Turskoj.

Ministarstvo odbrane Turske je 12. jula saopštilo da je počela isporuka S-400 toj zemlji. Kasnije je informaciju potvrdila i Federalna služba za vojno-tehničku saradnju Rusije.

Ugovor o isporuci četiri divizije S-400 za 2,5 milijardi dolara zaključen je 2017. godine.

Moskva: S-400 uskoro i u drugim zemljama regiona

Sistemi S-400 uskoro će se isporučivati ne samo Turskoj, nego i drugim zemljama u regionu, izjavio je predsjednik Komiteta Državne dume Rusije za međunarodne poslove Leonid Slucki.

„Turska je prva lasta. Sigurno će se u regionu pojaviti drugi S-400 i još savremeniji ruski sistemi naoružanja. Mi ćemo tijesno sarađivati, a obim saradnje je veoma veliki. Uvjeren sam da moramo širiti ovu saradnju na svaki mogući način. Postoje veoma važne i ozbiljne zemlje, koje tvrde da imaju slične potrebe, koje će, naravno, biti zadovoljene“, rekao je Slucki.

Prema njegovim riječima, isporuke će se vršiti, i to u bliskoj budućnosti.

Ministarstvo odbrane Turske je 12. jula saopštilo da je počela isporuka ruskih S-400 toj zemlji. Kasnije je informaciju potvrdila i Federalna služba za vojno-tehničku saradnju Rusije.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj