‘TREBA NAM OBUČENA RATNA ARMIJA!’ Od sljedeće godine obavezno služenje vojnog roka u Srbiji

Srbija će najvjerovatnije od sljedeće godine ponovo uvesti obavezu služenja vojnog roka, pišu beogradski mediji. Isti mediji navode da se o tome razgovara već godinu dana.

Vojni analitičar Mirioslav Lazanski kaže da Srbiji nedostaje vojska, jer profesionalni vojnici već sada imaju više od 30 godina i ne mogu fizički da odgovore na sve zadatke.– Srbiji nedostaje obučena rezervna vojska i ratna armija – rekao je Lazanski i dodao da će se najvjerovatnije zadržati kombinovani sistem, po kojem će dio činiti profesionalni vojnici, dio vojnici po ugovoru, a dio vojska koja služi obavezni vojni rok.

Analitičar Aleksandar Radić smatra da treba pronaći adekvatan model koji će odgovarati Srbiji i vremenu u kojem živimo.

– Nemamo ni para ni uslova da se to radi kao nekada, dok je postojala JNA. Ja se zalažem za obavezni vojni rok, ali ne za sve već za određeni broj ljudi. Niko nikoga ne može da natjera da ide u vojsku, ali momci koji bi dobrovoljno pristali da služe vojni rok ne bi radili marginalne poslove kao do sada, poput čišćenja dvorišta – rekao je Radić.

Kako dodaje, ukoliko bi se ponovo uvelo obavezno služenje vojnog roka, to bi se odnosilo na mladiće starosti između 18 i 26 godina i ne bi bilo retroaktivnog pozivanja.

– Oni muškarci koji nisu služili vojni rok imali bi obavezu da prođu skraćenu obuku za rezervni sastav – rekao je on.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj