NAJVEĆA STOPA SMRTNOSTI U EU! Rekordan broj mrtvih od droge u Škotskoj

Broj umrlih od droge u Škotskoj skočio je za 27 odsto 2018. godine kada je zabilježeno rekordnih 1.187 smrtnih slučajeva, od uzimanja opioida, navodi se u izvještaju škotske kancelarije za statistiku objavljenom danas.

Slikovni rezultat za Smrtnost od droge

Heroin, morfijum, metadon, kodein, uzimanje jednog ili više opioida navedeno je kao razlog smrti u 1.021 smrtnom slučaju, odnosno 86 odsto.

Da se Škotska gleda kao nezavisna zemlja, broj mrtvih od droge srazmjerno broju stanovnika bio bi viši od bilo koje zemlje EU. Ta stopa je iovako tri puta veća nego za cijelu Veliku Britaniju.

Prema kancelariji za statistiku, najviše umiru muškarci, 72 odsto, osobe iz starosne grupe između 35 i 44 godine, 37 odsto, i osobe iz oblasti Glazgova, 33 odsto, velikog grada na zapadu Škotske.

Ti podaci su „šokantni”, rekao je škotski ministar zdravlja Džo Ficpatrik.

„Potrebno je da se ta tragedija tretira kao pitanje javnog zdravlja i spremni smo da preduzmemo inovativne i smjele mjere”, dodao je on.

Ti statistički podaci ne odgovaraju jednom od najbogatijih društava u Evropi, komentarisala je Rozan Maklaski, šefica udruženje ‘Addaction’ koje se bori protiv narkomanije.

„Treba da prestanemo da krivično gonimo osobe koje koriste drogu i da ih spojimo sa službama za liječenje. Mi takođe podržavamo sale za konzumiranje droge u Glazgovu i Dandiju, kao i službe za registrovanje droge u velikim gradovima”, dodala je ona, javlja AFP a prenosi Beta.

Više škotskih političkih zvaničnika takođe se založilo ranije za određivanje prostorija za uzimanje droge sa ljekarskim nadzorom, ali u takvu mjeru ne vjeruje britanska konzervativna vlada, koja određuje politiku vezanu za drogu.

Odlazeća premijerka Tereza Mej rekla je da treba prije svega paziti da se ljudi ne drogiraju.

Škotski narkomanski krugovi ovjekovečeni su u filmu Trejspoting iz 1966. godine, adaptaciji romana Irvina Velša, kojim je započeta karijera glumca Ivana Makgregora.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj