ZBOG ZAJEDNIČKIH VOJNIH VJEŽBI SAD-a I JUŽNE KOREJE: Sjeverna Koreja bi mogla da ukine moratorijum na nuklearne testove

Sjeverna Koreja je danas sugerisala da bi mogla da prekine svoju dvadesetomjesečnu suspenziju nuklearnih i raketnih testova zbog američkih i južnokorejskih vježbi koje vidi kao pripremu za eventualnu invaziju.

Predstojeće redovne letnje vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje primorat će Sjevernu Koreju da ponovo razmisli o tome da li treba da se posveti obećanjima koja je dala Sjedinjenim Američkim Državama, saopštila je Sjeverna Koreja, prenio je AP.

U saopštenju je navedeno da je američki predsjednik Donald Tramp obećao da će prekinuti vojne vježbe sa Južnom Korejom tokom prvog i trećeg sastanka sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom, ali da planirane ljetnje vježbe sa Seulom i raspoređivanje oružja na jugu pokazuju da Vašington ne ispunjava to obećanje.

S obzirom da su SAD jednostrano odbacile svoje obaveze, postepeno gubimo opravdanje da nastavimo sa obavezama koje smo u dogovoru s njima preuzeli, navodi se u saopštenju koje je prenijela zvanična sjevernokorejska novinska agencija KCNA, prenio je Tanjug.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj