GRČKI ŠEF DIPLOMATIJE POŽALIO MU SE NA ‘PROBLEME S TURSKOM’ Pompeo: Grčka stub stabilnosti Balkana i važan saveznik NATO-a

Državni sekretar SAD Majk Pompeo istakao je da je Grčka stub stabilnosti u istočnom Mediteranu, kao i na Balkanu, i važan saveznik NATO, prenosi grčki list Katimerini.

Slikovni rezultat za Dendias pompeo

Pompeo je to rekao nakon susreta sa novim ministrom spoljnih poslova Grčke Nikosom Dendiasom, koji mu je u razgovoru prenio da Grčka traži “čistu liniju komunikacije” između Atine i Vašingtona, a zbog problema koji se pojavljaju sa Turskom.

Mi svi znamo da su bliske veze između Grčke i SAD dugovječne, ali je veoma važno da se saradnja produbi i proširi – rekao je Dendias, pozivajući Pompea da prisustvuje strateškom dijalogu u Atini koji će biti održan narednih mjeseci.

Pompeo i Dendias takođe su razgovarali o regionalnim energetskim tokovima i trilateralnoj saradnji između Grčke, Izraela i Kipra, koju podržava SAD.

Najvažniji problem za Vašington je, kako prenosi Katimerini, proširenje Sporazuma o uzajamnoj odbrani (Mutual Defence Cooperation Agreement) između dvije zemlje.

Dendias se tokom boravka u SAD takođe sastao sa savjetnikom za nacionalnu bezbjednost predsjednika Donalda Trampa, Džonom Boltonom, demokratskim senatorom Bobom Menendezom i predsjednicom Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj