RADONČIĆEV KADAR! Istaknuta članica SBB-a, Ešefa Kantić, osuđena za utaju poreza!

Osuđena Ešefa Kantić predsjednica je Općinskog odbora SBB-a Doboj Istok i njeno ime se već skoro cijelu deceniju nalazi na izbornim listama za različite nivoe vlasti.

Većina medija jučer je objavila vijest da je Apelaciono vijeće Suda BiH izreklo drugostepenu presudu kojom je optužena Ešefa Kantić oglašena krivom da je počinila produženo krivično djelo poreska utaja ili prevara iz člana 210. stav 3. u vezi sa stavom 1. i u vezi sa članom 54. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH).

Sud je Ešefi Kantić izrekao kaznu zatvora u trajanju od jedne godine. Optuženoj je, kao sporedna, izrečena novčana kazna u iznosu od 50.000,00 KM. 

Optužena je oglašena krivom što je tokom 2009, 2010. i 2014. godine, pružila lažne podatke o oporezivim prihodima “Kantić-Company“ d.o.o. društva za proizvodnju, trgovinu, ugostiteljstvo i usluge Doboj Istok. 

Optužena Ešefa Kantić, u navedenom periodu, nije prijavila niti platila izlazni PDV u ukupnom iznosu od 328.406 KM. Za navedeni iznos oštećen je budžet Bosne i Hercegovine. 

Iz nekog razloga, mediji su propustili objaviti da je presuđena Ešefa Kantić, istaknuta politička aktivistica partije Saveza za bolju budućnost BiH, predsjednika Fahrudina Radončića. Ešefa je predsjednica Općinskog odbora SBB-a Doboj Istok i njeno ime se već skoro cijelu deceniju nalazi na izbornim listama za različite nivoe vlasti.

Radončić je Ešefi Kantić 2012. godine bio namijenio funkciju načelnika općine Doboj Istok, no birači su drukčije odlučili. 

Ipak, Radončića nije obeshrabrio neuspjeh na lokalnim izborima 2012. godine, pa se vlasnica „Kantić-Company“ 2014. godine, kao osoba od njegovog velikog povjerenja, našla na listi kandidata za Skupštinu Tuzlanskog kantona. Prošla je „kroz iglene uši“ i u mandatu 2014. – 2018. bila je predsjednica kantonalne Komisije za koncesije. Inače, optužnica protiv Ešefe Kantić, podignuta je 29. novembra 2017. godine, za krivična djela koja je u kontinuitetu činila još od 2009. godine. 

(Global CIR/SB/Agencije)

Komentiraj