VEĆ DVA PUTA ODGAĐANA NA SJEDNICAMA VIJEĆA MINISTARA! Odluka o privremenom finansiranju u rukama Dodika i Čovića

Odluku o privremenom finansiranju institucija BiH u rukama drže Dodik i Čović. Zbog opstrukcija ova odluka već je dva puta odgađana na sjednicama Vijeća ministara. Novi pokušaj uslijedit će sutra.

Za to vrijeme sindikat državnih službenika najavljuje štrajk. Ukoliko do odluke ne dođe ni sutra, u trećem pokušaju bit će jasna potvrda da koalicioni partneri Dodik i Čović blokiraju rad institucija.

Sve je u rukama Vjekoslava Bevande. Hoće li ili ne, prisustvovati sutrašnjoj sjednici Vijeća ministara. Ako izostane odluka o privremenom finansiranju ostat će treći put na čekanju. I bit će to potvrda još jedne HDZ-ove blokade u Vijeću ministara. Za to vrijeme Sindikat državnih službenika najavljuje štrajk.

– Naše sindikalne organizacije su ispunile sve uslove o štrajku i minimumu procesa rada i ukoliko ta odluka sutra doživi neuspjeh mi 25. jula donosimo odluku o štrajku – poručio je Edin Kučuković, član Upravnog odbora Sindikata državnih službenika.

– Vrlo je očigledno da se radi o određenim političkim konotacijama koje će se, vrlo je izvjesno, prelamati preko plata i naknada zaposlenih u institucijama BiH. Međutim, to nije naš problem, mi po zakonu imamo pravo na plate i naknade koje zarađujemo u ovim institucijama – istakla je Lejla Čopelj, predsjednica Sindikata državnih službenika.

Budžet je umjesto ekonomsko postao političko pitanje. Jer koga briga za finansiranje institucija kada nije formirano Vijeće ministara na čije čelo mjesecima čeka da sjedne SNSD-ov Zoran Tegeltija.

Upravo zbog Vijeća ministara Dodik nije, dok je bio predsjedavajući Predsjedništva BiH, uputio Nacrt zakona o budžetu u Parlament.

Ruku u ovom stavu, naravno, pružio Dragan Čović. I dok je Dodik u ladici držao Nacrt budžeta, Čović je preko Bevande blokirao odluku o privremenom finansiranju. Pod istom krinkom: formirati vlast na državnom nivou ili slijedi još žešća blokada:

– Morat će razumjeti, ili ćemo to odmah krenuti zajedno raditi ili ne trebaju više računati na ta parnerstva – poručio je Čović.

A jedini koji bi o cjelokupnoj situaciji i mogao nešto reći, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, odlučio je:

– Obavezao sam se da ću sačekati utorak, poslije utorka sve me pitajte bit će što na umu to na drumu.

Hoće li Mektić progovoriti ili će Bevanda doći saznat ćemo sutra. Ipak, finansiranje institucija nije upitno jer garanciju za to pruža državni Ustav.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj