IRAN OBJAVIO FOTOGRAFIJE I IMENA ZAROBLJENIH NAVODNIH ŠPIJUNA CIA-e! Tramp: ‘Laži i propaganda jednog režima koji propada’

Iranski mediji objavili su fotografije nekih od 17 špijuna CIA-e za koje iranska vlada tvrdi da je zarobila. Fotografije nekih muškaraca danas je na Twitteru podijelila novinska agencija Tasnim, zajedno s “detaljima” njihovog navodnog posla koji su obavljali za SAD, piše Daily Mail.

Slike i informacije objavile su iranske obavještajne i sigurnosne snage, izvijestila je agencija, no Sjedinjene Države ih nisu potvrdile, kao ni bilo koja druga vlada. Prema tvrdnjama iranske vlade, svi “špijuni” su iranski državljani koje su SAD namamile s obećanjem da će dobiti vize za posjet SAD-u ili da će im obnoviti istekle vize, a uhićeni su u iranskoj kalendarskoj godini koja je završila u ožujku.

Dokumentarni film koji je danas emitiran na iranskoj televiziji pokazuje kako američki agenti pokušavaju regrutirati iranske špijune na Bliskom istoku, iako snimci nisu potvrđeni kao autentični.

Njihova uhićenja tek su sada javno objavljena, u trenutku intenziviranja sukoba između Zapada i Teherana. Iransko ministarstvo za obavještajni rad je navelo da su “identificirani špijuni radili u vrlo osjetljivim i ključnim sektorima gospodarstva, nuklearne energije, infrastrukture, vojske i kibernetičke sigurnosti (…) gdje su prikupljali povjerljive informacije”.

Tramp i Pompeo negiraju

Nakon što su se danas pojavile fotografije, američki predsjednik Donald Tramp odbacio je tvrdnje o uhićenjima. “Izvješće o iranskom hvatanju špijuna CIA-e u je potpuno lažno”, napisao je Trump u tvitu. “Nula istine. Samo još laži i propagande (poput oborenog drona) koje je objavio jedan religiozni režim koji propada i nema pojma što učiniti. Njihovo gospodarstvo je mrtvo i bit će još gore. Iran je totalni nered!”, dodao je Tramp.

Američki državni tajnik Mike Pompeo danas je također odbacio tvrdnje Irana o hapšenju 17 špijuna koji su radili za Američku obavještajnu agenciju (CIA), od kojih su neki osuđeni na smrtnu kaznu. “Iranski režim ima dugu povijest laganja”, rekao je Pompeo.

Tri mjeseca rasta napetosti

Vijest da je Iran razbio američku špijunsku mrežu stiže nakon tri mjeseca rastućih napetosti sa Zapadom koje su počele nakon novih i postroženih američkih sankcija vjerskom režimu u Teheranu, a koje su stupile na snagu početkom svibnja.

Prošli tjedan je Iran u Hormuškom tjesnacu zaplijenio britanski tanker Stena Impero, nakon što su britanski marinci 4. srpnja kod Gibraltara zaplijenili iranski tanker koji je navodno prevozio sirovu naftu u Siriju, kršeći pritom sankcije EU-a.

Na upit o zaplijenjenom tankeru i mogućoj ulozi SAD-a, Pompeo je kazao da je “odgovornost na Ujedinjenoj Kraljevini da vodi brigu o svojim brodovima”. U razgovoru za Fox News, Pompeo je bez navođenja detalja kazao da, što se odnosa s Iranom tiče, “postoji duga lista Amerikanaca koje želimo dovesti kući iz Islamske Republike Iran”.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj