DOK PUTIN RONI! Na protestima u Moskvi privedeno 250 ljudi

Na današnjim neodobrenim protestima u Moskvi privedeno je 250 ljudi zbog remećenja javnog reda i mira, saopštila je policija.

Zvaničnik ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova rekao je da najveći broj privedenih nisu građani Moskve, kao i da su svi na saslušanju u policiji, javlja TASS.  Proteste je zakazao opozicioni lider Aleksej Navaljni, koji je zbog toga uhapšen u srijedu i osuđen na 30 dana zatvora. 

Vlasti su ranije upozorile učesnike neodobrenog skupa na odgovornost i na kršenje zakona u slučaju održavanja protesta. Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin rekao je da su demonstranti pripremili provokacije koje predstavljaju prijetnju životima ljudi, zdravlju i bezbjednosti, prenio je TASS. 

Protesti su zakazani zbog odluke izbornih vlasti da zabrane pojedinim opozicionim kandidatima učešće na izborima za gradsko vijeće, jer nisu skupili dovoljan broj potpisa. 

Rojters javlja da je ruska policija danas uhapsila više od 600 ljudi, uključujući aktiviste, koji zahtjevaju da se članovima opozicije dozvoli kandidatura na lokalnim izborima kasnije ove godine. 

Britanska agencija, takođe, javlja da su demonstranti nakratko blokirali glavnu kružnu saobraćajnicu u Moskvi, oko dva i po kilometra od Kremlja. Saobraćaj je kasnije ponovo normalizovan.

Putin zaronio na mjesto podmornice potonule u II svjetskom ratu

Međutim, čini se da ruski predsjednik nije pretjerano zabrinut zbog protesta u Moskvi.

Dok su u glavnom gradu trajali protesti, Vladimir Putin je zaronio podmornicom na dno Finskog zaliva, gdje je obišao ostatke podmornice SSČ-308 koja je potonula u Drugom svjetskom ratu.

Putin je ronio u batiskafu, vrsti podmornice koja je specijalno dizajnirana za ronjenje na velikim dubinama, prenosi TASS.

Utisci su živopisni. Ovo nije prvi put da ronim. Stoga, nemam utiske od samog čina ronjenja, već od onoga što smo dolje vidjeli”, rekao je Putin.

Jedan od ronilaca postavio je plaketu na mjestu nesreće, a potom je održan minut ćutanja za poginule mornare.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj