POSREDNICA IZMEĐU ‘STARE I NOVE’ EUROPE! Von der Leyen odobrovoljila Varšavu?

Rijetko je poljski premijer Mateusz Morawiecki bio tako opušten kao nakon razgovora sa budućom predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen. Mada postoje pitanja “o kojima se slažu ali i ona u kojima se ne slažu i gdje postoje velike razlike”. A to su “pitanja pravne države i migracija”, rekla je von der Leyen i tu se zaustavila.

Slikovni rezultat za Von der Leyen IN POLAND

Dva sata kasnije, poljski premijer je odgovarajući na pitanje jednog novinara rekao da sam nije govorio niti je potezao pitanje pravne države jer smatra da se to poglavlje treba što brže zatvoriti, pošto je ono “opterećeno nepotrebnim emocijama koje širi jedan evropski komesar”. Otkako je komesar EU za pravosuđe Frans Timmermans iz vladajućeg tabora ispoljio oštru kritiku poljskog pravosuđa, postao je jedan od najvećih državnih neprijatelja. Je li debata o pravnoj državi u Poljskoj samo spin jednog evropskog komesara?

Frans Timmermans
Vladavina kao kapric jednog jedinog komesara EU: Frans Timmermans

Evropska komisija je protiv Poljske vodila nekoliko procesa a posljednji bi u konačnici mogao rezultirati gubitkom prava na glasanje. U Ursuli von der Leyen poljska vlada vidi tračak nade. Varšava očekuje jednu vrstu “novog početka za EU” , kako je to nakon ministra za evropska pitanja Konrada Szymanskog sada formulirao i šef poljske vlade.

Od nominacije i izbora Ursule von der Leyen, za što je zaslužna i poljska vlada, buduću komesarku su u Poljskoj stilizirali u bijelu viteškinju, koja bi mogla da riješi sve konflikte u EU i koja istok Evrope jednostavno bolje razumije. Mediji bliski poljskoj vladi ističu njene kritičke stavove prema Rusiji i njeno zalaganje za bolju odbranu. Dok desno orjentisani komentatori iz činjenice da ima 7. djece zaključuju da je ona konzervativna političarka, ljevičarsko-liberalni mediji ističu da je buduća predsjednica EK najbolji primjer političarke koja vjeruje u Boga i istovremeno se zauzima za ista prava za sve.

Dobra klima

Već danima poljski mediji spekuliraju da li će se von der Leyen pobrinuti da i u Briselu vlada dobra atmosfera kao što je tokom njenog boravka zavladala u Varšavi. Ona je prilikom posjete izbjegla sporne teme odlučivši se za razgovor o “razvoju, održivosti i sigurnosti”. 

Svi znaju da se moraju suočiti sa promjenom klime i iza sebe ostaviti manje zagađenu Zemlju, rekla je von der Leyen i dodala: “Ali moramo ljude u to ubijediti. Biće potrebne velike investicije i zato ćemo osnovati Fond za pravednu transformaciju koji će biti namijenjen posebno pogođenim regijama.”

Poljski premijer Morawiecki je novinarima rekao da će se poljska vlada narednih godina morati potruditi da zaživi “Evropa kompromisa”. Razgovaralo se i o personalnim pitanjima. Poljskoj je pri tome posebno važno da dobije funkciju komesara za privredna pitanja. 

termometar u Bonu - 42 stepena
Tema EU: klimatske promjene

Posrednica između nove i stare EU

Von der Leyen se pozicionirala kao posrednica između nove i stare EU, kaže za DW Adam Szostkiewicz, iz lista “Polityka”. To se, po njegovim riječima, može protumačiti kao “otvaranje kredita političkog povjerenja ali i kao težnja ka kompromisu i  jedinstvu unutar EU”.

U jednom intervjuu za Süddeutsche Zeitung se Ursula von der Leyen založila za više razumijevanja za Poljsku i Mađarsku kada se radi o pravnoj državi. “Svi mi moramo znati da je pravna država naš cilj i da niko nije perfektan”, rekla je  von der Leyen.

Bartosz Wielinski, novinar liberalne “Gazeta Wyborcza”, koji je vodio kratak razgovor sa Ursulom von der Leyen, kaže: “Dobio sam nedvosmislen odgovor po pitanju slobode štampe i pravne države. Tu neće biti kompromisa.” Ovaj poljski novinar smatra da će von der Leyen kao i Juncker preuzeti ulogu “dobrog policajca” što opet ne znači da će u pomenutim tačkama biti popustljivosti.”

Ko se pažljivije osvrne na posjetu, mogao bi da primjeti da su riječi von der Leyen geste dobre volje koje ne koštaju mnogo ali bi vladi u Varšavi mogli pomoći da sačuva obraz kada bude mijenjala neodržive stavove.

“Ursula von der Leyen na” inteligentan način postavlja uslove, na čijoj bazi bi se moglo doći do kompromisa”, izjavio je poljski ministar za evropska pitanja Konrad Szymanski za list Rzeczpospolita.

Da li će vlada koju vodi PiS prepoznati svoju šansu? Da li “Evropa kompromisa” uključuje i kompromis koji PiS mora napraviti u oblasti pravosuđa, koji je po riječima šefa partije Kaczynskog “najvažnija od svih reformi i bez koje sve ostalo nema smisla”? Malo je toga što bi upućivalo na takav ishod.

Transparent na Vrhovnom sudu u Varšavi
Transparent na Vrhovnom sudu u Varšavi

Do stupanja von der Leyen na funkciju šefice 1. novembra predstoje dvije važne odluke: odluka Evropskog suda o glavnim dijelovima reforme pravosuđa i parlamentarni izbori u Poljskoj koji se održavaju u oktobru i na kojima se PiS nada da će dobiti tzv. “ustavnu većinu”. Na putu ka realizaciji tog cilja bi im Ursula von der Leyen čak mogla i pomoći. Utisak da je spor sa EU kvazi okončan, dobro će biti primljen u zemlji čiji čak i desno politički spektar nikada nije doveo u pitanje članstvo u EU i pored svih optužbi za tutorstvo Brisela.

Najkasnije u jesen će prestati politička faza “lijepog vremena”, i to kada se otvori pitanje rješavanja spora, pitanje novca i principa – dakle svega onoga što bi značilo konkretna djela nakon pustih riječi i poziva na kompromis.

(Global CIR/DW)

Objavljeno u:

Komentiraj