TAKO VIŠE NEĆE MOĆI! Džaferović: Nije BiH agresivna prema Hrvatskoj nego obratno!

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je, nakon što je ta institucija usaglasila Prijedlog budžeta institucija BiH, kazao da ne vjeruje da će biti opstrukcija pri njegovom usvajanju u Parlamentarnoj skupštini BiH, uprkos činjenici da član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije podržao taj prijedlog.

– Dodik je glasao protiv budžeta iz razloga koji nisu u vezi sa samim sadržajem budžeta, nego su u vezi s njegovim ranijim stavom koji je opet u vezi s imenovanjem novog Vijeća ministara BiH – izjavio je Džaferović.

Džaferović je naglasio potrebu poštivanja zakona BiH te je pozvao partnere da odmah krenu u implementaciju izbora na državnom i federalnom nivou.

– Jedino što ja tražim je da se poštuju zakoni ove zemlje, da se poštuje Zakon o odbrani, da se poštuje postojeći Ustav i postojeća rješenja. Mi ćemo ta dva nivoa vlasti imati vrlo brzo, ukoliko se budu na takav način ponašali. Ovdje je problem što su gospodin Dodik i gospodin Čović postavili određene preduvjete, odnosno iskazali spremnost da se ne pridržavaju principa vladavine prava – kazao je Džaferović.

S tim u vezi je istaknuo Dodikovo negiranje NATO puta BIH i obaveza koje BiH ima prema Zakonu o odbrani, te Čovićevo uvjetovanje implementacija izbornih rezultata izmjenama Izbornog zakona BiH.

– SDA i sve probosanske političke stranke koje su dio koalicije ništa ne uvjetuju. Traže samo da se poštuju postojeći propisi i postojeći zakoni i mi ćemo onda imati vlast vrlo brzo. Optuživati sada probosanske političke stranke da nešto one uvjetuju, mislim da je jedna najobičnija zamjena teza – izjavio je član Predsjedništva BiH.

Poručio je da budući predsjedavajući Vijeća ministara BiH, za kojeg je rekao da će sigurno biti iz SNSD-a, ponudi program u kojem će jasno iznijeti svoje opredjeljenje kada je u pitanju ANP i NATO put BiH. Također je poručio da Dragan Čović putem svog kluba u Domu naroda Parlamenta FBiH pokrene procesudu imenovanja predsjednika i potpredsjednika FBiH te će se, dodaje, na taj način riješiti pitanje formiranja vlasti.

Džaferović je pojasnio i mogućnost usvajanja revidiranog Godišnjeg nacionalnog programa, što je najavio predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

– Godišnji nacionalni program predstavlja popis planova koje svaka država stavlja pred sebe s ciljem da ih realizira u saradnji sa NATO-om. BiH je već članica MAP-a i nije moguće praviti nikakve iskorake unazad. Do nas je u BiH kako ćemo u nekoliko godišnjih programa ispuniti te obaveze kako bi postali punopravna članica NATO-a, a kazali smo da je za punopravno članstvo potrebna nova odluka Predsjedništva BiH, a za ANP nije – pojasnio je Džaferović.

Dodao je također da je NATO integracijska komisija napravila plan, koji je dostavljen Vijeću ministara BiH.

– Vrlo je važno da se ostane na ovom putu, da se ne ide nazad. Ako bismo prihvatili da imamo ponovo IPAP, a da nemamo MAP, to bi bio korak unazad, to bi bilo kršenje principa vladavine prava i to bi bio dokaz da je moguće nekom vrstom unilateralne akcije mijenjati ustavni poredak BiH. To je jako opasno za BiH i zbog toga nećemo na to pristati – kazao je Džaferović.

Osvrnuo se član Predsjedništva BiH i na odnose naše zemlje sa Republikom Hrvatskom, a u kontekstu posljednjih izjava hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, poput one prema kojoj “BiH vodi agresivnu politiku prema Hrvatskoj”.

– BiH od Republike Hrvatske ne traži ništa što joj ne pripada po međunarodnom pravu. Nije agresivno, a predsjednica Hrvatske je kazala da je i to u spektru agresivnog, ako BiH pokušava da ostvari svoja prava na moru. Ako BiH diže svoj glas i kaže da se sačeka sa gradnjom Pelješkog mosta dok se ne definira koridor koji je izvan bilo čijeg suvereniteta, u skladu sa Međunarodnom konvencijom. Nije agresivno ako BiH kaže: “Stanite, nemojte našu imovinu da krčmite. Nemojte donositi zakone kojima otuđujete tu imovinu”. Nije agresivno ako kažemo: “Nemojte odlagati nuklearni otpad u blizini granice BiH, nemojte da nas trujete”. Nije agresivno ako kažemo: “Dajte, priznajte pravo naših radnika koji su do 90-ih godina radili u Hrvatskoj na osnovu penzionog i socijalnog osiguranja”. Nije to ništa agresivno. Naprotiv. Agresivno je ako se tome suprostavljate – kazao je Džaferović.

Ponovio je stav da se ta pitanja mogu riješiti pred međunarodnim pravosudnim institucijama, a susjedi BiH se, dodaje, pokušavaju paternalistički odnositi prema našoj zemlji te ne poštuju našu zemlju.

– E, nećete moći tako – zaključio je Džaferović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović prisustvovali su danas ceremoniji otvaranja manifestacije “Odbrana BiH – Igman 2019.”  u Memorijalnom centru Kovači.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj