SDA OPTUŽILA KONAKOVIĆA I FORTU: “Dramatičan pad rejtinga UNSA, tražimo hitan izvještaj rektora”

Klub zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Kantona Sarajevo smatra zabrinjavajućim pad Univerziteta u Sarajevu za čak 951 mjesto na listi svjetskih univerziteta, u odnosnu na juli prošle godine, saopćeno je danas iz KO SDA.

Skupština KS je osnivač Univerziteta u Sarajevu i ovako radikalan pad UNSA, tokom samo nekoliko mjeseci, predstavlja alarmantan podatak, sa kojim se osnivač mora suočiti. Podsjećamo da je u oktobru 2018. UNSA ostvario najbolju poziciju u svojoj historiji (1.676) a onda je za samo nekoliko mjeseci pao na 2627. poziciju.

S time u vezi Klub SDA u Skupštini traži da Rektorat Univerziteta podnese hitan izvještaj zastupnicima, kako bi bilo otvoreno pitanje zbog čega je došlo do ovakvog pada UNSA tokom proteklih mjeseci.

U proteklim mjesecima javnost i stručni krugovi, svjedočili su grubom nasilju vlasti u KS nad zakonima u oblasti visokog obrazovanja, što je čak dovelo do ostavke ministrice obrazovanja Zinete Bogunić, koja je jasno poručila da joj je onemogućen zakonit i savjestan rad.

Klub zastupnika SDA ima jasan stav da odluke u sistemu visokog oobrazovanja moraju biti donosene u skladu sa zakonom, i na temelju preporuka struke, te da se nikako ne smije desiti da političari sa sumnjivo stečenim diplomama kontrolišu sistem visokog obrazovanja, navedeno je iz SDA.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj