VEĆ SMO OBAVIJESTILI SJEDINJENE DRŽAVE I RUSIJU: Erdogan najavio operaciju protiv Kurda na sjeveru Sirije

Turska vojska će sprovesti operaciju istočno od rijeke Eufrat, na sjeveru Sirije, u zoni koju kontroliše kurdska Narodna zaštitna jedinica (YPG), izjavio je danas turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

Erdogan je rekao da su s tom akcijom već upoznate SAD i Rusija, prenosi Rojters.

Britanska agencija navodi da Turska polako gubi strpljenje sa SAD-om, koje su sa Ankarom sklopile sporazum o stvaranju bezbjedne zone na sjeveroistoku Sirije.

Nakon što je predsjednik SAD-a Donald Tramp prošle godine najavio da će se američke snage povući sa sjevera Sirije, SAD i Turska su skopile sporazum o stvaranju bezbjedne zone u Siriji duž sjeveroistočne granice te zemlje sa Turskom, i prema tom sporazumu je predviđeno da u pomenutoj oblasti više ne bude pripadnika YPG milicije.

Milicija YPG bila je glavni saveznik SAD-a na teritoriji Sirije tokom američkih operacije protiv DAIŠ-a, dok Turska smatra YPG za terorističku organizaciju, navodi Rojters.

Ankara je opominjala Vašington da ne napreduje dovoljno u stvaranju bezbijedne zone i pozvala SAD da pooštre odnose sa YPG.

“Ušli smo u Afrin, Jarablus i Al Bab. Sada ćemo ući na istok Eufrata. To smo najavili Rusiji i SAD-u”, kazao je Erdogan.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj