(FOTO/VIDEO) Neraskidiva veza majke i sina: Sve o odnosu Jacqueline Kennedy Onassis i Johna F. Kennedyja Jr.-a

Nakon što je 1956. rodila mrtvorođenče, djevojčicu koju su nazvali Arabella, a potom je samo dva dana nakon rođenja, tek tri mjeseca prije atentata na Johna F. Kennedyja preminuo i njihov sin, nedonošče Patrick, Jacqueline Kennedy bila je posebno osjetljiva po pitanju djece, ali i smrti koja kao da je, kada se govorilo o njihovoj obitelji, čekala novu žrtvu ispred vrata.

John F. Kennedy Jr. i Jacqueline Kennedy Onassis

Stariji brat američkog predsjednika poginuo je u Drugom svjetskom ratu, a mlađa sestra u avionskoj nesreći samo četiri godine kasnije. Robert F. Kennedy ubijen je 1968., a njegova udovica Ethel Kennedy ostala je bez roditelja, ali i brata u dvije avionske nesreće. Senator Ted Kennedy bio je teško ozlijeđen 1964. godine nakon prometne nesreće u kojoj je poginulo dvoje ljudi, a u avionskoj nesreći, odmah po uzlijetanju, poginuo je i posinak Jackie Kennedy, Alexander Onassis.

Stoga i ne čudi to da je svog sina Johna F. Kennedyja Jr.-a željela svim silama spriječiti da sjedne za upravljač aviona. Navodno mu je često govorila: ‘Nemoj upravljati avionom. U našoj je obitelji bilo previše nesreća.’ Kako bi učinio majku sretnom, John F. Kennedy Jr. dao joj je riječ i, doista, sve do njezine smrti 1994., nedugo nakon što je upoznao buduću suprugu Carolyn Bessette te je započeo s radom njegov časopis George, u avionu je bio tek putnik.

John F. Kennedy Jr.

No želja je bila prejaka, stoga je krajem 1997. odlučio ispuniti svoj nedosanjani san i upisao letačku školu. Kako je otkrio pisac biografije Christopher Anderson, Ted Kennedy i Maurice Tempelsman, dugogodišnji partner Jackie Kennedy, morali su joj se na samrti zakleti da mu nikada neće dopustiti da upiše školu letenja. I Kennedy i Tempelsman itekako su dobro znali da je Jackie imala noćne more te je sanjala da njezin sin pogiba u avionskoj nesreći dok sam upravlja avionom.

‘Loš osjećaj’ oko svega imala je i njegova supruga Carolyn, osobito nakon što je doznala da je u tajnosti upisao letačku školu. Na kraju je taj loš osjećaj postao stvarnost, a Jackie Kennedy nasreću nije dočekala dan u kojem se ostvarila njezina noćna mora te u kojem je njezin sin u smrt sa sobom poveo suprugu Carolyn, kao i njezinu sestru Lauren Bessette.

Jackie Kennedy bila je posebno osjetljiva prema sinu. Kako i ne bi kada je dobila preuranjene trudove i završila na hitnom carskom rezu, nakon čega je u inkubatoru proveo šest dana da bi mu se razvila pluća. U bolnici su na kraju proveli dva tjedna, a nakon izlaska, umjesto da prikupi snagu i brine se o novorođenčetu, Jackie Kennedy morala se pobrinuti za selidbu obitelji u Bijelu kuću.

Carolyn Bessette Kennedy

Kako bi preživjela inauguraciju supruga, Jackie je pila tablete Dexedrine koje su joj dale snagu i da pohodi čak tri od predviđenih pet inauguracijskih balova. ‘Uvijek sam žalila što nisam provela dovoljno vremena u tim prvim satima s Jackom, no zato sam mu najbolje od sebe dala kroz našeg Johna, sina za kojim je žudio godinama’, izjavila je svojedobno Jacqueline Kennedy,a svim silama trudila se držati kći Caroline i sina Johna daleko od očiju javnosti.

Kako je rekla, oduvijek je željela da njezina djeca odrastaju u normalnom okruženju, a ne da ih odgajaju medicinske sestre i agenti tajne službe. Iako su imali stručnu pomoć nadohvat ruke i najbolje dadilje, Jackie i John trudili su se uvijek biti uz djecu. Unatoč izvanbračnim aferama i svim bračnim problemima, jedino što im je bilo zajedničko i držalo ih na okupu bili su upravo Caroline i John Jr.

No Jackie je sve više živjela u strahu, bojeći se za sigurnost obitelji, osobito nakon što je uhićen Richard Pavlick, čovjek koji je planirao zabiti se u njegov automobil. Nažalost, nije strahovala bez razloga, a nakon izvršenog atentata u Dallasu nitko nije bio siguran kako i na koji način im predočiti očevu smrt. Na kraju je ta teška vijest pala na pleća dadilje Maud Shaw te je ona prvo rekla strašnu vijest Caroline, a potom idućeg jutra Johnu Jr.-u. Navodno je upravo on pitao dadilju je li tata na nebo sa sobom ponio i svoj veliki avion.

Jackie je svim silama željela bilo je da zaštiti svoju djecu od svega

Budući da mu je otac preminuo samo tri dana prije njegova trećeg rođendana, nije bilo prikladno napraviti veliko slavlje. Ipak, Jackie je odlučila na svoj način obilježiti rođendan tada jedinog muškarca u njezinoj obitelji te je pripremila malu zabavu na kojoj su otvarali poklone.

‘Čak i u dobi od tri godine John je bio pravi mali gospodin s manirima. On i Caroline bili su razigrani, no ne i razmaženi. Znali su jako dobro kako se trebaju ponašati jer ih je majka naučila tome.’ Ono što je Jackie svim silama željela bilo je da zaštiti svoju djecu od svega i da im priliku da budu sretni, no isto tako bila je itekako svjesna toga da ih mediji nikada neće pustiti na miru.

Pomoć oko djece pružao joj je i Bobby Kennedy te je često znao voditi Johna sa sobom u ured, no koliko god joj je to olakšavalo život, utoliko joj je i otežavalo jer je njezin sin u muškarcima s kojima je provodio puno vremena vidio očinske figure. Upravo zbog toga je i agent tajne službe Bob Foster, koji je bio zadužen za sigurnost djece, dobio otkaz nakon što mu se John jednom prilikom obratio s ‘tata’.

Sama Jackie pokušala je nastaviti sa životom, trudeći se osloboditi tuge, no kako se približavala prva godišnjica njegove smrti, bilo joj je samo teže. Na samu godišnjicu smrti Jackie je odvela djecu u park, a znajući da će tjelohranitelji paziti na njih, pronašla je osamljenu klupu te je plakala bez prestanka nekoliko sati. Čak i kada je napokon krenula dalje te su novi muškarci počeli ulaziti u njezin život, Bobby Kennedy bio je njezin najveći oslonac, a prema mišljenju mnogih, i ljubavnik.

Jacqueline Kennedy svim je silama pokušala biti najbolja majka, trudeći se da djeca što manje osjete gubitak oca. Tako je 29. svibnja 1966., na dan kada bi John F. Kennedy proslavio 49. rođendan, Jackie poklonila sinu izložbeni primjerak aviona Piper Cub iz Drugog svjetskog rata, koji nije imao motor, ali je u njemu John F. Kennedy Jr. ipak mogao glumiti kao da upravlja njime.

Nakon što je ubijen i njezin šogor Robert F. Kennedy, poznatiji kao Bobby, Jackie nije krila to koliko je razočarana svojom zemljom, dapače razočaranje je dovelo do mržnje i njezine želje da svoju djecu odgaja daleko od Amerike. Je li to bio razlog ili ne, no 20. listopada 1968. udala se za 29 godina starijeg Aristotela Onassisa na intimnoj ceremoniji na njegovu privatnom otoku Skorpiosu.

Iako Kennedyjevi nisu odobravali njezin novi brak, njezin novi suprug nije se zamarao time. Jedino mu je bilo stalo do mišljenja Caroline i Johna, koje je obasipao skupocjenim poklonima i provodio sate igrajući se s njima. Barem prividna sreća trajala je do 1975., kada je i Onassis preminuo, a Jackie je drugi put postala udovica u 45. godini života. I ovoga puta fokusirala se na djecu, zbog kojih je odbila i mnoge primamljive poslovne ponude.

‘Moja mama je poprilično stroga sa mnom. Caroline može napraviti što god, no ako ja napravim samo jedan pogrešan korak, bit ću u grdnoj frci’, govorio je John F. Kennedy Jr., a baš kao i njegova majka naspram njega, odmalena je bio zaštitnički nastrojen prema njoj.

Zanimljivo je to da je sve njegove pokušaje nestašluka, ali i tinejdžerskog buntovništva rezala u korijenu, svaki put šaljući ga na radne akcije kako bi se naučio pameti. Bila je uz njega i kada je na fakultetu shvatio da je kazalište njegova velika ljubav. Pomno je pratila njegove izvedbe, isto tako nadajući se kako će ga to proći. Oduvijek je smatrala da je rođen za puno veće stvari, a on joj je ostao odan do posljednjeg trenutka.

‘Ovisi o mišljenju Jackie Kennedy – tako je John doživljavao većinu žena u svom životu. Ako je njegova majka ‘odobrila’ neku, on bi odlučio da ona nije ona prava, a s druge strane, ako joj se neka ne bi sviđala, kao što je bio slučaj s glumicom Daryl Hannah, John bi postao još zaljubljeniji i privrženiji’, napisao je J. Randy Taraborrelli u knjizi ‘The Kennedy Heirs’.

Jedino je bio slobodan u zraku

Nedugo nakon majčine smrti prekinuo je vezu s Daryl Hannah i pronašao novu ljubav – Carolyn Bessette. Svega nekoliko mjeseci prije negoli je umrla u pismu sinu Jacqueline Kennedy je napisala:

‘Ti imaš posebno mjesto u povijesti i bez obzira kakav život budeš imao i što budeš radio, jedino što mogu tražiti je da ti i Caroline nastavite činiti mene, Kennedyjeve, ali i sebe ponosnima. Ostanite odani onima koje volite.’

Ipak, jednu stvar, ma koliko htio, nije mogao odbaciti, čak i ako je itekako bio svjestan toga da njegova majka to ne bi odobrila. Od ostvarenja snova da postane pilot nikada nije odustao. ‘Letenje je za njega imalo veće značenje od ičega. Ono mu je davalo slobodu. Bio je jedan od najtraženijih i najprogonjenijih muškaraca na svijetu i, ironično, jedino mjesto na kojem je mogao biti istinski slobodan bilo je u zraku, na nebu’, piše Taraborrelli.

A kakvo je mišljenje o sinu imala sama Jackie, najbolje je opisao Ted Kennedy svojedobno rekavši: ‘John je bio jedan od dva njezina čuda. Tek je počeo živjeti i dobre stvari tek su trebale doći. On i njegova supruga otišli su na neko drugo mjesto, na kojem će biti s njegovom majkom i ocem, na mjestu na kojem ljubav nikada ne prestaje.’

(Global CIR/Tportal)

Komentiraj