PAKISTAN TRAŽI TRAMPA! “Pravo je vrijeme da posreduje oko Kašmira”

Tenzije između Indije i Paksitana imaju potencijal da prerastu u međunarodnu krizu i pravi je trenutak da predsjednik SAD Donald Tramp posreduje, izjavio je danas pakistanski premijer Imran Kan.

Kanovi komentari uslijedili su dan nakon što je Pakistan optužio Indiju za korištenje ilegalnih kasetnih bombi kojima je usmrtila dva civila i ranila 11, u spornoj oblasti Kašmir. Indija je negirala da je koristila takvo oružje, prenosi Rojters.

“Predsjednik Tramp ponudio je posredovanje u Kašmiru. Ovo je vrijeme za to, jer se situacija pogoršava tamo i duž linije kontrole sa novim agresivnim akcijama koje preduzimaju Indijske okupacione snage”, objavio je Kan na Tviteru, govoreći o militariziovnoj de facto granici koja dijeli Kašmir na dva dijela – indijski i pakistanski.

On je naveo da “to ima potencijal da eksplodira u regionalnu krizu”.

Indijsko ministarstvo spoljnih poslova i Bijela kuća još nisu komentarisali Kanove izjave.

Indija negira da je prva zvala Trampa

Tramp je u julu rekao novinarima da ga je indijski premijer Narendra Modi pitao tokom sastanka u Japanu da li želi da bude posrednik u vezi sa Kašmirom. Indija je negirala da je Modi ikad zatražio bilo kakvo posredovanje. Kašmir, koji ima većinsku muslimansku populaciju, odavno je kamen spoticanja između Indije i Pakistana, budući da obje zemlje polažu pravo na tu teritoriju, podsjeća agencija.

Napetosti su naročito eskalirale od petka, kada su lokalni indijski zvaničnici u Kašmiru izdali upozorenje zbog mogućeg napada ekstremističkih grupa sa sjedištem u Pakistanu. Pakistan je odbacio te tvrdnje, ali hiljade indijskih turista, hodočasnika i radnika napustile su region u panici.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj