(VIDEO) FRANCUSKI LETEĆI VOJNIK: Zapata u drugom pokušaju preletio La Manche

Francuz Franky Zapata, koji je danas napravom “flying board” poletio iz mjesta Sangatte na sjeveru Francuske, uspio je za malo više od 20 minuta u drugom pokušaju preletjeti La Manche.

Zapata je nakon kratkog slijetanja na jedan brod kako bi svoj izum dodatno snabdio kerozinom stigao do engleske obale Saint Margaret. Preletio je oko 35 kilometara, a letio je 15 do 20 metara iznad vode.

“Sve je dobro prošlo. I pored toga što je bilo komplikovano zbog kratkog slijetanja, vidio sam Englesku kojoj se približavam i nisam mislio na noge koje su me boljele”, rekao je Zapata po slijetanju i dodao da je letio brzinom do 160 do 170 kilometara na sat.

Zapata (40), nekada svjetski šampion na vodenom skuteru, u prvom pokušaju je pao u more pošto je trebalo da se spusti na brod i rezervoar svoje letjelice napuni gorivom nakon 20 kilometara leta.

Za taj pokušaj je morao da napravi novu, prilagođenu verziju flajborda. Tu napravu prodaje njegova kompanija za vodene sportove. Puni se kerozinom iz ranca koji se nosi na leđima, a stopala su pričvršćena na letjelicu.

Zapata je 14. jula tokom parade povodom francuskog nacionalnog praznika Dana pada Bastille flajbordom preletio nekoliko desetina metara iznad Jelisejskih polja u Parizu i zadivio okupljene gledaoce.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj