UKINUTA USTAVNA AUTONOMIJA KAŠMIRA! Indija podigla vojsku u stanje pripravnosti!

Indijska vojska je podignuta u stanje povišene borbene gotovosti, nakon što je parlamentu podnesen zakon kojim se ukida specijalni status države Džamu i Kašmir.

Vlasti su već počele da prebacuju dodatni kontingent od 8.000 vojnika u Džamu i Kašmir.

Čitava vojska je u pripravnosti

Kako javlja televizija NDTV, od ranog jutra vojno-transportni avioni dovoze vojnike na aerodrom prijestolnice regiona Srinagar.

Televizija navodi da će ovi vojnici pojačati kontingent od 35.000 vojnika koji se nalazi u Džamu i Kašmiru. Agencija Ani javlja da je čitava vojska podignuta u pripravnost.

Kako pišu mediji, hiljade hodočasnika Hindusa, koji su krenuli u hram Amarnat u Kašmiru, vraćaju se kući, kako im je vlada preporučila krajem prošle sedmice.

Uhapšeni regionalni politički lideri

Policija Indije je noćas uhapsila sve uticajne lidere regionalnih partija. Među njima su bivši glavni ministar ove države Mehbuba Mufti, kao i lider opozicije u regionalnom parlamentu Omar Abdulah.

U jednom broju regiona Džamu i Kašmir počeli su spontani, stihijski protesti na odluku vlasti o ukidanju statusa Džamu i Kašmira.

Pakistan najavio diplomatsku ofanzivu

Podsjetimo, indijska vlada saopštila je da ukida ustavnu autonomiju Kašmira, što predstavlja “eksplozivnu odluku” za to područje u kojem godinama traje pobuna.

Hinduističke nacionalističke vlasti donijele su predsjedničku uredbu kojom se ukida specijalni status države Džamu i Kašmir, koje je bilo garantovano indijskim ustavom.

Pakistan je najavio da će uložiti diplomatske napore kako bi sprečio da ukaz o ukidanju specijalnog statusa Kašmira stupi na snagu, prenosi AP.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj