KAO DIJETE ŽELIO POSTATI ‘KRALJ SVIJETA’: Boris Džonson kao student postao član ozloglašenog tajnog društva, čiji su članovi već tada pripremani za vlast!

Ko želi stvarno da razumije kako razmišlja novi britanski premijer treba da otputuje u Oksford. Boris Džonson ne samo da je studirao na elitnom univerzitetu, već je bio i član ozloglašenog tajnog društva.

U legendarnom pabu “The King’s Arms”, omiljenom sastajalištu studenata čuvenog univerziteta, nekada je redovan gost bio i Džonson, ali danas o njemu malo ko ima nešto lijepo da kaže.

Mnogi mu nisu oprostili što se služio lažima da bi propagirao napuštanje EU, što je zaveo zemlju sa ciljem da dođe na vlast i što je sada za to i nagrađen, piše njemački “Fokus” poslije razgovora sa Emili i Nikolasom, današnjim studentima Oksforda i gostima paba.

Kao dete je želeo da postane
FOTO: NEAL / YOUTUBE: Kao dijete je želioda postane “kralj svijeta”

Tajno društvo

Džonsonu (55) je cijelog života bio uzor Vinston Čerčil. Najviša funkcija u vladi jedino je što može da zadovolji njegov ego, piše “Fokus”. Kao dijete je maštao da postane “kralj svijeta”. Volju za moć je razvio veoma rano, a metode za njeno sticanje razvio je u naelitnijim obrazovnim ustanovama u zemlji: u internatu Iton i na Univerzitetu Oksford.

Godine 1983. harizmatični plavušan upisao je Klasične nauke na ‘Bejliol koledžu’, gdje se učlanio u Bulingdon klub: ozloglašeno društvo za pijančenje u kome studenti najvišeg društvenog sloja slave dekadentan način života.

Članovi kluba (bullers) u smokinzima od 4.000 dolara piju sve dok se ne obeznane, a navodno dovode i prostitutke. Uništavaju namještaj, posuđe i inventar da bi već sutradan ujutro uredno platili štetu. Tako je i u pabu “The King’s Arms”. Desi se i da neko od izgrednika bude uhapšen, pa je tako i Džonson svojevremeno proveo jednu noć u zatvoru.

Džonson i Dejvid Kameron bili su članovi ozloglašenog Bulingdon kluba
FOTO YOUTUBE: Džonson i Dejvid Kameron bili su članovi ozloglašenog Bulingdon kluba

Bivši britanski premijer Dejvid Kameron kasnije se stidio članstva u tom klubu, ali ne i Džonson. Iako za njega kaže da je “sramni simbol nevjerovatne arogancije i popišljivosti”, priznaje: ‘Osjećaj da možemo da se razmećemo bio je predivan’.

Udruženje je i dalje obavijeno mitskom aurom: ‘Oni koji pripadaju tom krugu, smatraju da su predodređeni za vlast’ – kažu izvori.

Danas se tzv. buleri nalaze na ključnim pozicijama u politici, privredi i medijima. Simbolizuju stari Oksford: bijelci su, bogati i konzervativni – torijevci starog kova, koji se dive Džonsonu i koji su ga i izabrali.

Emili i Nikolas strepe da bi ovoga puta narod mogao da plati ako “buler” Boris, umjesto paba, uništi državu.

Da li će do toga stvarno doći?

Instinkt za sticanje vlasti i retoričke sposobnosti Džonson je pre svega usavršio u prostorijama debatnog kluba Oxford Union. U ovom mini parlamentu moćnici budućnosti u fraku i sa leptir mašnom vježbaju razmjenu replika u donjem domu parlamenta. Bivši studenti i Džonsonovi vršnjaci kažu da su na Oksofrodu naučili da lijepo govore, bez mnogo znanja. Nagradu dobija onaj ko lahko i bez pripreme navede publiku da mu oduševljeno kliče.

Džonsonove verbalne sposobnosti znaju da se otmu kontroli, pa je rezultat prilično neukusan: tako je stanovnike afričkih kolonija opisao je kao “crnčiće koji mašu zastavicama”, a homoseksualce kao “peškiriće u atlet majicama”. Ipak, postoji i druga strana medalje. Kao gradonačelnik Londona (2008-2016) demonsrirao je široke nazore i bliskost s narodom. Umjesto službenom limuzinom, dolazio je na posao biciklom i dao je finansijskoj metropoli topao i intelektualni imidž.

U drugom pokušaju postao je predsednik debatnog kluba na Oksfordu
FOTO: NEIL / YOUTUBE: U drugom pokušaju postao je predsjednik debatnog kluba na Oksfordu

Kao student je po svaku cijenu želeo da postane predsjednik debatnog kluba, jer se to smatra prvim korakom u karijeri koji vodi do funkcije premijera. Uspio je u drugom pokušaju. Ali nikako nije želio da ide na praksu kod socijaldemokratskog poslanika: ‘Gospodine profesore, zar ne znate da sam nepopravljivi torijevac?’

Po svemu sudeći, nisu mogli da ga prozru ni najmudrije glave elitnog univerziteta. Njegov kolega sa studija, a danas novinar Sebastijan Šekspir tvrdi da je Džonson još tada bio “poptuno formiran, za razliku od mnogih drugih početnika”. ‘Mogli ste da vidite u njemu budućeg državnika’, kaže on.

‘Bombe ljubavi’

Trideset prvog oktobra novi britanski premijer namjerava da sprovede Brexit u djelo – ako je potrebno i bez sporazuma, “po svaku cijenu”. Ali, koliko vredi Džonsonovo obećanje? Za razliku od Donalda Trampa, Džonson je u svojim stavovima vrlo fleksibilan: radi ono što mu najviše koristi. U donjem domu nije bilo većine za tvrdi Brexit. Do sada je Džonson odbijao raspisivanje novih izbora. Dokle?

Prvo što je Džonson uradio nakon što je postao premijer, bilo je slanje uputstava nuklearnim podmornicama, što spada u redovnu dužnost svakog novog predsjednika vlade. Prethodno je obećao da će ubuduće aktivirati “bombe ljubavi”.

(Global CIR/Fokus/Blic)

Objavljeno u:

Komentiraj