NAKON UKIDANJA AUTONOMIJE KAŠMIRA! Imran Khan: Ako svijet ne interveniše može doći do rata

Premijer Pakistana Imran Khan je, komentarišući odluku Indije o izmjeni zakona kojim se ukida status regija Jammu i Kašmir, poručio kako bi, ako svijet ne interveniše, moglo doći do rata između dviju zemalja te upozorio da će to biti rat bez pobjednika, a čije će posljedice biti na globalnom nivou.

Na zahtjev pakistanskog predsjednika Arifa Alvije održana je hitna sjednica parlamenta te zemlje na kojem je bilo govora o najnovijem prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama zakona kojim se ukida član 370 indijskog Ustava, koji reguliše, tačnije ukida status regija Jammu i Kašmir.

Shvatili smo da Indija ne želi dijalog

Khan je govoreći u parlamenu istakao kako je od početka njegovog mandata, augusta 2018. godine, glavni cilj vlade bio jačanje saradnje s susjedima i konačnim ciljem razvoja Pakistana.

“Pokazali smo da imamo dobre namjere, a prvi odgovor Indije na to bila optužba upućena na račun naše zemlje zbog terorističkih organizacija u Pakistanu. Kazali smo da takvih organizacija u našoj zemlji više nema i da provodimo akcijski plan uz sudjelovanje svih partija, no osjetili smo da Indija ne želi stupiti u dijalog. Tokom posljednjeg sastanka Šangajke organizacije za saradnju u Biškeku, u junu ove godine, shvatili smo da Indija ne želi dijalog, a jučerašnjim potezom su to još jednom potvrdili”, kazao je Khan.

Podvukao je kako je njegova zemlja od tog trenutka povukla ranije ispruženu ruku za mir.

Govoreći o napadima iz februara ove godine koji su dvije zemlje doveli na ivicu rata, Khan je kazao kako su i tada poručili da kao dvije nuklearne sile ne bi trebale prihvatati rizik rata i kako nesuglasice trebaju riješiti dijalogom.

“Ako bi sada došlo do slične situacije, upozoravam da bi moglo doći do rata, no u tom ratu neće biti pobjednika, a njegove posljedice će biti globalne. Svijet ove poruke ne bi trebao shvatati kao nuklearnu prijetnju. Ali, ako svijet ne interveniše prema zemlji (Indija) koja krši svoje zakone i međunarodno pravo, moglo bi doći do vrlo loših rezultata”, kazao je Khan.

Upozorio je kako se u slučaju nastavka indijskog pritiska može ponoviti isto ono iz februara ove godine, te dodao: “Ako do toga dođe, opet će kriviti nas, možda čak i napasti, ali mi ćemo uzvratiti.”

Podvukao je kako se međunarodna zajednica treba pozabaviti ovim problemom te dodao:

“Naša zadaća je poručiti svim svjetskim liderima šta se dešava u Kašmiru. Narod Kašmira će ponovo biti pod pritiskom i stoga će pružiti veći otpor. Bojim se etničkog čišćenja koje će eliminirati sve domaće narode u Kašmiru.”

Član 370 omogućavao je toj regiji vlastiti ustav, zasebnu zastavu i nezavisnost o svim pitanjima osim vanjskih poslova, odbrane i komunikacija.

Kriza od 1947. godine

Kriza u Kashmiru datira još iz 1947. godine kada je Velika Britanija napustila to područje bez rješavanja statusa regije. Muslimani čine 90 posto populacije Kashmira koja je po povlačenju Britanaca tražila da se ta regija pripoji Pakistanu. Tadašnji knez ipak je odlučio da Kashmir pripoji Indiji.

Pakistan i Indija su tako 1947. godine ušli u prvi rat za Kashmir. Istim povodom dvije zemlje su ratovale ponovo 1965. i 1999. godine.

Indija kontroliše oko 45 posto Kashmira, Pakistan oko 35, a Kina 20 posto. Indijski dio je nazvan Jammu i Kashmir i danas je jedina dominantno muslimanska pokrajina u Indiji.

Pakistan je dijelu Kashmira koji je pod njegovom kontrolom dao status dvije autonomne teritorije nazvane Azad Kashmir (Slobodni Kashmir) i Gilgit-Baltistan.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija nizom rezolucija predviđa da se status Kashmira riješi voljom tamošnjeg naroda i da se ta regija demilitarizira. Takav scenario zagovara i Pakistan, ali ne i Indija.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj