Policija kod ‘Tri kuma’

Nastavnik fizičkog na funkciji predsjedavajućeg Skupštine KS i osnivač i predsjednik NIP-a, Elmedin Dino Konaković, ponovo cvili na društvenim mrežama jer sada i sam vidi kako se pred njegovim očima topi većina koja održava aktuelnu vladu šestorke u KS.

Povod njegovom današnjem cviljenju jeste sporazum o formiranju vlasti na državnom nivou, koji su na inicijativu šefa Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini potpisali lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a, a kojim se obavezuju formirati Vijeće ministara u narednih 30 dana. Sporazumom su definirani i neki drugi principi usaglašeni od strane tri politička lidera.

U tački tri sporazuma dogovoreno je da BiH nastavi NATO put, bez prejudiciranja budućih odluka u vezi sa članstvom. Naglašeno je da će se o pitanju NATO puta nastaviti saradnja i produbljavanje odnosa sa NATO savezom uz poštovanje Ustava i ranijih odluka Predsjedništva i Vijeća ministara, što će Dodik morati objasniti svojim glasačima.

Izetbegovićeva spremnost na kompromis kao nastavak  autentične bošnjačke i bosanske politike

Prilikom potpisivanja sporazuma iza leđa Milorada Dodika stajao je Sredoje Nović, iza Dragana Čovića šepurila se Borjana Krišto, a iza leđa Bakira Izetbegovića stajao je šef Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU  Lars Gunar Vigemark, što i na simboličkoj razini dovoljno govori o tome ko stoji iza koga i ko se za šta zalaže. Potvrda da je sporazum dobar potez u deblokadi državnih institucija došla je i iz Brisela, gdje je sporazum protumačen kao  ‘važan korak naprijed, prije svega za zemlju i njene građane’ te da je ‘formiranje vlade  od ključne važnosti za napredak zemlje u procesu integracije u Evropsku uniju’.

Time je još jednom potvrđena politička zrelost i državotvorna svijest Bakira Izetbegovića, koji je već ranije pokazao da je čovjek dijaloga i dogovora kada je inicirao formiranje patriotskog koalicionog bloka na federalnoj i državnoj razini, a sada je ozvaničio i početak formiranja vlasti na državnom nivou, stavljajući u oba slučaja državne interese iznad uskih stranačkih i međustranačkih interesa. Neka ne zaborave ‘dežurni kritičari’ da je Bakir Izetbegović politički zanat ‘ispekao’ u društvu svoga oca, prvog predsjednika nezavisne države BiH, koji je izlazio u ratnim okolnostima na kraj sa Karadžićem i Miloševićem i petom kolonom u našim redovima, koji je bio vojskovođa te rado viđen gost velikih svjetskih državnika. Izetbegović je vodio autentičnu bošnjačku i bosanskohercegovačku politiku, koju je samo nastavio aktuelni lider SDA Bakir Izetbegović.

I tada je nakon prvih višestranačkih izbora u BiH postojala subverzivna i podrivačka propaganda koja je u javnosti iznosila tezu i otvoreno se borila da ne dođe do formiranja koalicije SDA-HDZ-SDS, odnosno da ne dođe do formiranja i uspostavljanja institucija i organa države, tada Republike BiH. Da Alija Izetbegović nije mudro odlučio da su preče državne institucije i interesi od unutarstranačkih i međustranačkih interesa, ne bismo bili u stanju organizirati referendum o nezavisnosti koji je priznao cijeli svijet i zahvaljujući kojem smo postali nezavisna država. Državu ne čine polja, rijeke, planine, već institucije i to bi trebali i danas u vidu imati oni koji ne gledaju blagonaklono na formiranje državnih organa i institucija u okviru postojećih rezultata izbora.

Danas, također, nema govora o NATO i EU integracijama bez formiranja vlasti na državnom nivou, iako su sa druge strane stola Dragan Čović i Milorad Dodik, kao rezultat izborne volje Hrvata i Srba u BiH. Međunarodna zajednica i generalno cijeli svijet znaju ko su ustvari kočničari tih integracijskih procesa i kojem narodu je BiH garant egzistencijalnog opstanka, a kome prepreka u ostvarenju velikodržavnih projekata.

Zašto Dino cvili?

I kada sve ovo znamo, postavlja se pitanje: Zašto Konaković cvili? Odgovor se krije u njegovoj prvoj rečenici: ‘Ostat će nam Fadil na čelu Vlade, Osmica u OSA-i, a naravno i na čelu KCUS-a čeka nas još jedan uspješan mandat supruge predsjednika’. Dakle to je ta ‘širina’ i ‘svijest’ Konakovića, koji pored svih gore navedenih benefita po narod i državu od sporazuma koji je danas potpisan u Sarajevu, vidi samo funkcije i imena ljudi prema kojima osjeća lične animozitete zbog njihovih uspjeha. Osim toga, Konaković vjerovatno osjeća da je današnji sporazum, ustvari,  uvod u veliku rekonstrukciju Vlade KS, gdje će se koalicja SDA, SBB i DF, u dogledno vrijeme ‘spustiti’ i na kantonalnu razinu, što znači da će NiP ostati u opoziciji, Konaković i njegov mentor Kemo Ademović bez stranke, a Izet Rađo bez masonske lože.

To je posebno važno jer je, kako prenose sarajevski mediji,  policija KS u opasnosti da postane privatna policija Keme Ademovića i Elmedina Dine Konakovića, budući da nakon postavljanja kantonalnog ministra unutrašnjih poslova Admira Katice, Ademović sada zdušno lobira da za policijskog komesara bude izabran još jedan njegov kum iz Novog Grada – Nusret Selimović.

 Građani Sarajeva se dobro sjećaju kako je glavni grad naše zemlje bio poprište ratova mafijaških klanova, sačekuša, potjera i ubistava u periodu nakon rata, dok je Kemo Ademović  bio šef AID-a, a kasnije  ‘savjetovao’ ministre unutrašnjih poslova i pojedine visoke funkcionere pri vrhu vlasti. Kako će tek izgledati danas, ako punu kontrolu nad policijom preuzmu on i ostrašćeni Konaković? Valja istaći kako se sve ovo dešava u trenucima dok u javnost izlaze detalji velike međunarodne policijske akcije koja je raskrinkala narko kartel ‘Tito i Dino’, koji je preko BiH snabdijevao evropsko narko tržište kokainom iz Latinske Amerike.

Sve ove svoje duboko lične razloge da bude nezadovoljan danas potpisanim sporazumom, Konaković kamuflira velikom pričom navodne ‘Izetbegovićeve izdaje NATO puta’, valjda pokušavajući Vigemarku ‘otvoriti oči’.

(Global CIR/Amel Jašarević)

Objavljeno u:
  1. […] politike! Konaković – od osrednjeg košarkaša do političara Šepićevog kalibra! Policija kod ‘Tri kuma’ Magazinović populizmom pokušava sakriti rasulo u SDP-u Objavljeno […]

  2. By Vidovdanski savez Vlade Kantona Sarajevo | GlobalCir on September 30, 2019 at 6:48 PM

    […] Konaković je za kantonalnu ministricu obrazovanja imenovao ‘nestranačku ličnost’, Zinetu Bogunić, koju je vratio iz penzije, a kasnije ucjenjivao da provede sve one odluke koje su na liniji politike šestorke, a koje bi njemu politički štetile da ih je proveo njegov stranački kadar. Tako je krijući se iza ‘nestranačke ministrice’ želio progurati Zakon o Visokom obrazovanju kojim bi se državni univerzitet, a posebno medicinski fakultet,  stavili pod političku kontrolu. Na sličan način je izmjenama Zakona i MUP KS stavljen pod političku kontrolu Konakovića i Keme Ademovića, o čemu smo ranije pisali. […]

  3. […] Policija kod ‘Tri kuma’ Objavljeno u: […]

  4. […] Mirze Gačanina! BOSANSKI LONAC: Dok prolaze kineske milijarde i ruski vojni avioni… Policija kod ‘Tri kuma’ AKCIJA FRANCUSKE POLICIJE: Pratilac bivšeg glavnog državnog tužioca Gorana Salihovića […]

Komentiraj