VRHUNAC AMERIČKO-KINESKOG TRGOVINSKOG RATA: Kinezi ublažavaju carine izmjenom tečaja juana, svjetska tržišta padaju!

Trgovinska napetost između Washingtona i Pekinga dosegnula je u ponedjeljak vrhunac, otklonivši mogućnost brzog dogovora dvojice orijaša i potičući strah od njezina štetnog utjecaja na ionako slab gospodarski rast u svijetu.

Kina koja strogo kontrolira tečaj svoje valute, dopustila je u ponedjeljak njezin nagli pad prema dolaru pa su Sjedinjene Države desetak sati poslije službeno optužile Peking da manipulira svojom valutom ne bi li stekao nezasluženu prednost čineći svoje proizvode jeftinijim za izvoz. Nakon akcije Pekinga, yuan je tijekom dana pao ispod simbolične granice od 7 yuana za dolar, što je najniža razina u zadnjih 11 godina.

Vijest – shvaćena kao eskalacija u trgovinskom ratu dviju najvećih svjetskih ekonomija – prouzročila je opći pad na financijskim tržištima u Aziji, Europi i najposlije u SAD-u. Washington je u ponedjeljak navečer uzvratio protunapadom. Američki ministar financija Steven Mnuchin je “zaključio da je Kina manipulirala svojom valutom”, navodi se u priopćenju.

Zabrinutost ulagača

“Polazeći od takvog zaključka (da Kina manipulira valutom) ministar Mnuchin će razgovarati s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) kako bi poništio konkurentsku prednost koja je rezultat najnovijih kineskih odluka”, dodaje se u tekstu.

Američki predsjednik je još tijekom jutra na Twitteru kritizirao Kinu koja “misli i ubuduće zarađivati milijarde dolara uzimajući ih SAD-u na račun nelojalne trgovinske prakse i manipuliranja valutom”. Objava ministarstva financija ne bi trebala imati konkretne neposredne posljedice, ali može povećati zabrinutost ulagača i kompanija koje pokušavaju utvrditi kako će dugotrajan sukob Pekinga i Washingtona utjecati na njihovo poslovanje.

Ugroženi pregovori

Kina i SAD već više od godinu dana vode trgovinski rat koji se očitovao u međusobnom uvođenju kaznenih carina. Pad yuana ide na ruku kineskom izvozu i ublažava utjecaj povećanja američkih carina na kineske proizvode.

Peking je sve dosad nastojao podupirati svoju valutu “kako ne bi ugrozio” trgovinske pregovore s SAD-om, rekao je Julian Evans-Pritchard iz konzultantske tvrtke Capital Economics. Dopustiti pad valute ispod 7 yuana znači da su kineske vlasti “zapravo izgubile svaku nadu u postizanje trgovinskog dogovora” s Washingtonom, zaključio je.

(Global CIR/Net.hr/Agencije)

Komentiraj