KORUPCIJSKI SKANDAL! Sud potvrdio zapljenu 49 miliona eura od Salvinijeve ‘Lige’

Italijanski Kasacijski sud potvrdio je u srijedu zapljenu 49 miliona eura od krajnje desne stranke Liga zbog deset godina starog korupcijskog skandala, te će stranka ministra Mattea Salvinija morati taj iznos vratiti državi.

Sud u Rimu je presudio da je slučaj protiv bivšeg šefa Lige Umberta Bossija i bivšeg rizničara stranke Francesca Belsita otišao u zastaru, ali da se konfiskacija novca mora provesti.

Prema presudi nižeg suda u Genovi u septembru 2018. godine, Liga će 49 miliona eura moći isplatiti u ratama tokom narednih 75 godina.

Bossi i Belsito su se žalili na presudu za prevaru, prema kojoj su novac stranke koji su dobili od države koristili za privatne troškove od 2008. do 2010. godine.

Najpopularnija stranka u Italiji

Stranka se u vrijeme kada je skandal izbio zvala Sjeverna liga.

Sadašnja Liga, u vladajućoj koaliciji s protusistemskim Pokretom 5 zvijezda, postala je pod vodstvom njezinog čelnika i ujedno zamjenika premijera Mattea Salvinija najpopularnija stranka u Italiji.

Nakon što su Bossi i Belsito proglašeni krivim za prijevaru, suci i dalje istražuju je li novac ilegalno prebačen u inostranstvo kako bi se izbjeglo njegovo pronalaženje, no Salvini to kontinuirano opovrgava.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj