POLITIČKA EKSPLOATACIJA MASAKRA U SAD-u! ‘Među demokratama je izbila luda svađa oko toga ko će biti prvi i najgrublji u optuživanju predsjednika Donalda Trampa za moralno saučesništvo u masovnim ubojstvima’

Bila su to dva dana kontrasta koja nam mnogo govore o Americi 2019. godine. U El Pasu u državi Teksas i Daytonu u državi Ohio, nakon masovnih ubojstava u subotu i nedjelju ujutro, lokalci pred kamerama – policija, tužitelji, gradonačelnici, FBI i gradski službenici – bili su nestranački, strpljivi, pristojni, dostojanstveni i jedinstveni u iskazivanju svoje tuge i saosjećanja za mrtvima i ranjenicima. Ali za demokratske predsjedničke kandidate, zločin u El Pasu bio je poput labavog nogometa u ‘Super Bowlu’.

Utrkivanje u optuživanju Trampa za saučesništvo u masakrima

Izbila je luda svađa oko toga ko će biti prvi i najgrublji u optuživanju predsjednika Donalda Trampa za moralno saučesništvo u masovnim ubojstvima. ‘Nikada ne dopustite da se kriza protrati’, stara je politička poslovica. A ova gomila kandidata to nije htjela dopustiti. Ipak, gola politička eksploatacija ovih užasnih djela, prije nego što su tijela mnogih bila uklonjena s mjesta zločina, bila je grozna za gledati.

Čuvši u Las Vegasu za masakr u Walmartu u El Pasu, svom rodnom gradu, Beto O’Rourke odletio je istog dana i odjurio na scenu. Zadihani Beto je raspalio po predsjedniku: ‘Tramp je rasista i u ovoj zemlji podstiče rasizam …i to dovodi do nasilja. … Danas imamo predsjednika s bijelim nacionalističkim pogledima u Sjedinjenim Državama.’ Pored toga,  za Trampov jezik o meksičkim imigrantima kazao je da ga “podsjeća na nešto što biste mogli čuti u Trećem Reichu.”

Na pitanje Jakea Tapper-a iz CNN-a da li vjeruje da je predsjednik “bijeli nacionalista”, Beto je s oduševljenjem potvrdio: “Da, vjerujem.”

Bernie Sanders, na pitanje Tappera slaže li se s Betom, odgovorio je: “Znam da je tako. Ne uživam u tome da to kažem … svi dokazi vani ukazuju na to da imamo predsjednika koji je rasist, koji je ksenofob, koji apelira i pokušava podstaći na bijeli nacionalizam. “

U istoj emisiji na CNN-u, senator Cory Booker gotovo je nadmašio Betoa, “Želim s više moralne jasnoće reći da je Donald Tramp za to odgovoran (masovno ubojstvo u El Pasu) jer podstiče strah, mržnju i bahatost.”

Booker je nastavio: „Imamo predsjednika Sjedinjenih Država koji divljački uništava veze naše nacije govoreći dosljedno riječi mržnje, riječi podjele, riječi demonizacije i demagogije. … On podstiče okruženje u kojem bijeli rasisti … pronalaze sve više i više opravdanja za napad protiv ranjivih, protiv imigranta, za napad na ‘drugog'”. Booker kaže da Tramp pruža moralnu dozvolu za utrku u napadima.

Elizabeth Warren je izjavila: “Moramo bijeli nacionalizam nazvati onim što zaista i jeste – domaći terorizam. To je prijetnja Sjedinjenim Državama, a vidjeli smo njezinu razornu moć ovog vikenda. A moramo prozvati samog predsjednika jer podstiče  rasizam i bijelu nadmoć. “

Ironično je da Washington Times piše da je napadač iz Daytona, koji je ubio sestru i osam drugih, “na društvenim mrežama sebe opisao kao ‘prosatanskog ljevičara’, koji je želio da generacija Joea Bidena umre, mrzio je Trampa i izrazio nadu da će senatorica Elizabeth Warren biti izabrana za predsjednicu.” “Želim socijalizam i ne mogu čekati da idioti napokon dođu do toga da razumiju”, citiran je u izvješću ubojica Connor Betts.

Da ne zaboravimo, senatorka Kamala Harris rekla je za predsjednika Trampa nakon pokolja, da je “rasista, u mojoj glavi to nije pitanje.”

Ti napadi, bez presedana u svojoj divljini, svjedoče o mržnji prema Trampu koja je široka, duboka i neizreciva i koja vjerojatno neće biti suzdržana prije novembra 2020. godine. Narod još uvijek mudro govori o povratku jedinstva koje je Amerika nekada imala i o zajedništvu da bi ponovo stali na zajedničko tlo. Ali gdje su dokazi za tu nadu?

Ako Trampova velika glasačka baza ostane mu odana, a demokratski kandidati oslobode ovakvu žuč protiv njega, ko god pobijedi 2020., neće moći ujediniti SAD, smatra Patrick J. Buchanan autor “Nixonovih ratova u Bijeloj kući“.

Ni desnica ni ljevica nemaju monopol na politički ekstremizam

Jasno da će pitanje u kampanji 2020. biti Tramp. Vraća li se onda impeachment na stol? Kako to da se ne vraća?

Iako Robert Mueller nije pronašao poveznicu između Trampove kampanje iz 2016. godinu i Rusa, podrška za saslušanje o impeachmentu  je prošle sedmice prešla polovicu unutar Demokratskog poslaničkog vijeća u Kongresu, čak i prije užasnog vikenda.

A ako demokrati vjeruju da je Tramp onakav kako njihovi kandidati kažu o njemu – da je bijeli nacionalistički rasista i ksenofob koji namjerno podstiče strah, mržnju i nasilje, čije riječi i postupci ukazuju na fašističku Italiju Benita Mussolinija i Trećeg Reicha nacističke Njemačke – kako to da ga demokratsko vodstvo ne pokušava kredibilno opozvati?

Ipak, okriviti za masakr u El Pasu retoriku Donalda Trampa, optužba je koja se može vratiti i ugušiti one koji su je izrekli. Ni desnica ni ljevica nemaju monopol na politički ekstremizam ili nasilje. A retorika ljevice ispoljena ovog proteklog vikenda premašuje sve što Tramp koristi.

(Global CIR Team)

Objavljeno u:

Komentiraj