NATO POZDRAVIO DOGOVOR LIDERA, SPREMAN JE POMOĆI! Izetbegović: Reducirani planovi, prihvatljivi za sve strane i NATO, bit će upućeni u Brisel!

Sjevernoatlantski savez (NATO) pozdravio je dogovor Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Milorada Dodika. Pod posredovanjem Evropske unije, oni su utvrdili principe formiranja Vijeća ministara u narednih 30 dana.

– Pozdravljamo sporazum koji je objavljen i radujemo se formiranju Vijeća ministara – rekao je zvaničnik NATO-a u kratkoj izjavi za bh. medije.

Govoreći pod uvjetom anonimnosti, on je dodao da nije u mogućnosti detaljnije elaborirati ono što su predsjednici SDA, HDZ-a i SNSD-a dogovorili.

Iz Štaba NATO-a u Sarajevu, pak, dostavili su nam stav te institucije.

Podržavamo postojeće napore za uspostavu vlasti na nivou BiH i stojimo na raspolaganju domaćim vlastima na podršci u daljnjim koracima u odnosu NATO-a i BiH. Smatramo da bi podnošenje prvog Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) bilo od koristi za BiH i radujemo se nastavku naše saradnje – rekla je komandant Štaba NATO-a, brigandi general Marti Bizel (Bissell).   

Izetbegović: Reducirani planovi, prihvatljivi za sve strane i NATO, bit će upućeni u Brisel

Sporazumom koji su potpisali predsjednici SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a definirano je da će se, kada je riječ o NATO putu BiH, sve raditi prema Ustavu i zakonima, kazao je danas Bakir Izetbegović, lider SDA. 

Članom 3. sporazuma definirali smo da će se raditi po Ustavu u zakonu i ranijim odlukama Predsjedništva BiH i tu je stvar sasvim jasna. BiH je u MAP-u. I kazali smo da će biti dostavljani planovi u Brisel. Dalje je sada na ostalima koji trebaju da izrade te planove. Mislim da će se trebati raditi kompromisi, trebat će se raditi reducirani planovi, prihvatljivi za sve strane, ali i za sam NATO. Svako daljnje detaljisanje zakovat će stvari – kazao je Izetbegović. 

Na pitanje novinara, Izetbegović je komentirao i interpretacije opozicije da su Dodik i on i pobijedili i izgubili, navodeći da su “našli sredinu”.

Nije moguće da smo obojica pobijedili niti izgubili. Opozicija mora nešto da govori. Pogledajte taj član 3., on je definiran kako sam ga i opisao. Nema govora da sam ja nešto izgubio. Možda nisam sve precizirao. Nije do predsjednika političkih stranaka da detaljišu te stvari. Taj dan nismo uspjeli da to definišemo, bio sam i s gospodinom Željkom Komšićem. Mi dalje radimo. Što se tiče opozicije u RS, pa oni su izradili taj plan. Dodik ga može samo prihvatiti ili prihvatiti reduciranog, besmisleno je da ga optužuju da je izdajnik – rekao je Izetbegović. 

On je kazao da je razgovarao s američkim ambasadorom u vezi sa ANP-om.

– Šefik Džaferović i ja razgovarali smo s američkim ambasadorom o ANP-u, o onome što im nije bilo jasno. Ja sam im dao pojašnjenje koje sam i sada kazao i oni su zadovoljni i naravno da insistiraju na ANP-u – kazao je lider SDA.  

Na obilježavanju godišnjice rođenja Alije Izetbegovića u Sarajevu, Bakir Izetbegović kazao je i da će tek biti pokrenuti pregovori o formiranju Vlade FBiH.

Izetbegović: Razgovarao sam sa američkim ambasadorom, oni su zadovoljni

Govoreći o interpretacijama javnosti, prema kojima su i on, ali i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, “izgubili” potpisanim sporazumom, Izetbegović je izjavio da je očigledno pronađena neka sredina jer nije moguće da su obojica izgubili.

Opozicija mora nešto da govori, i kada im je sasvim jasno da nisu u pravu. Kad pogledate taj član tri, nema govora da sam ja tu nešto izgubio ili popustio. Može se reći da nisam sve precizirao. Nije do predsjednika političkih stranaka da ulaze u detalje. Volio bih da smo taj dan uspjeli da riješimo tu stvar. Nismo mogli. Gospodin Dodik nije bio za to, odbijao je to. Bio sam na vezi sa gospodinom Komšićem. On je, naravno, insistirao na tome, ali nismo uspjeli da i taj detalj definiramo – izjavio je predsjednik SDA.

Kada su kritike opozicije u entitetu RS u pitanju, Izetbegović ističe da su oni izradili plan koji se odnosi na NATO te da ga Dodik može samo prihvatiti kao takvog ili reduciranog.

Besmisleno je da ga oni nazivaju izdajnikom – dodao je Izetbegović.

Predsjednik SDA je potvrdio da je razgovarao sa ambasadorom SAD-a u BiH Ericom Nelsonom, kojem je objasnio situaciju u vezi sa NATO integracijama.

Oni su bili malo zabrinuti sa tim što nije definirana stvar u vezi ANP-a. Ja sam im dao to objašnjenje koje sam dao vama i oni su zadovoljni sa tim rješenjem. Naravno da insistiraju na ANP-u – izjavio je Izetbegović.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj