SLUŽBOVAO U ALBANIJI! Johann Sattler je novi ambasador Evropske unije u BiH

Vijeće Evropske unije danas je imenovalo Johanna Sattlera posebnim predstavnikom EU-a u Bosni i Hercegovini. On će također preuzeti funkciju šefa delegacije Evropske unije u Sarajevu, prenosi N1.

Johann Sattler zamijenit će Lars-Gunnara Wigemarka, koji je imenovan 2015. Svoje će dužnosti preuzeti 1. septembra 2019., a za početak imenovan je na dvije godine.

Njegov se mandat temelji na sljedećim ciljevima politike EU-a u Bosni i Hercegovini: daljnjem napretku u procesu stabilizacije i pridruživanja, osiguravanju stabilne, održive, mirne, višeetničke i ujedinjene zemlje koja mirno surađuje sa svojim susjedima, osiguravanju toga da BiH bude nepovratno na putu prema članstvu u EU-u, nakon objave mišljenja Komisije o zahtjevu te zemlje za članstvo 29. svibnja 2019.

Tokom prethodnog iskustva Johann Sattler, koji je trenutno austrijski ambasador u Albaniji, posebno je bio usmjeren na Zapadni Balkan.

Posebni predstavnici EU-a promiču politike i interese EU-a u određenim regijama i zemljama kao i pitanja od posebne zabrinutosti ili interesa za EU. Imaju aktivnu ulogu u nastojanjima da se učvrste reforme, stabilnost i vladavina prava. Prvi posebni predstavnici EU-a imenovani su 1996. Trenutno osam PPEU-ova pruža potporu radu visoke predstavnice Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federice Mogherini, navode iz EU.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj